Гръцки и турски бойни кораби участвали в "минисблъсък" тази сряда в Източното Средиземноморие, съобщи източник от гръцкото министерство на отбраната, като допълни, че става въпрос за "инцидент", предаде Ройтерс.

Напрежението между страните се покачи тази седмица, след като Анкара изпрати изследователски плавателен съд в региона заедно с бойни кораби, които да търсят нефт. Въпросната зона е оспорвана и от двете държави.

Външните министри на ЕС ще обсъдят въпроса днес. Турският кораб "Оруч рейс" се е придвижвал между Кипър и Крит, като през цялото време е бил следен от гръцки фрегати. В сряда една от тях се доближила твърде много и застанала на пътя на турския боен кораб "Кемал рейс".

Гърцкият кораб "Лимнос" се опитал да избегне челен сблъсък, но в крайна сметка се докоснал в задната част на турския, съобщи източникът от Гърция.

"Това бе инцидент", заяви той и добави, че не е имало щети по "Лимнос", който е взел впоследствие участие в учение заедно с Франция край Крит.

Засега Турция не е коментирала случая.

Президентът Реджеп Ердоган е категоричен, че всяка атака срещу турския кораб, който изследва Средиземноморието за петрол и газ, ще плати "висока цена" и намекна, че Анкара вече се е погрижила за това.

"Казахме, че ако атакувате "Оруч рейс", ще платите висока цена и те получиха първия отговор днес", заяви Ердоган по време на реч в Анкара, без да дава повече подробности.

Гърция и Турция са съюзници в НАТО, но отношенията им отдавна са студени. Спорове се провеждат по множество въпроси - от морските и въздушните граници до разделението на Кипър. През 1996 г. те едва не влизат в открита война заради незаселени острови в Егейско море.