Това не се вижда всеки ден - "Байерн" (Мюнхен) прегази и унизи "Барселона" с 8:2 в четвъртфинал на Шампионската лига. Това е най-тежкото поражение на каталунците в Европа в цялата история на клуба.

"Байерн" е на полуфинал и чака "Манчестър Сити" или "Олимпик" (Лион), които ще спорят утре вечер в последния четвъртфинал. Другият полуфинал е "Пари Сен Жермен" - "РБ Лайпциг".

По два гола в историческия за футбола мач на стадион "Луш" в Лисабон вкараха Томас Мюлер и Филипе Коутиньо, а по един Серж Гнабри, Иван Перишич, Джошуа Кимих и Роберт Левандовски.

За "Барса" се разписаха Давид Алаба (автогол за 1:1) и Луис Суарес (за 2:4).

Това бе най-интересната двойка на тази фаза, но не стана спектакъл, а наказателна акция от страна баварската машина. Лео Меси и компания изглеждаха като спаринг партньори от ниско ниво.

А двубоят започна интригуващо. Мюлер откри в 3-тата минута, а в 7-ата Алаба вкара топката в собствената си врата. Малко след това "блаугранас" едва не стигнаха до пълен обрат. 

Но "Байерн" лесно напипваше слабостите в тима на "Барселона" и безпощадно ги наказваше. Между 22-ата и 31-ата минута Иван Перишич, Серж Гнабри и Томас Мюлер очертаха погрома. Почти всяка атака на мюнхенци носеше опасност. "Барселона" приличаше на боксьор, който получаваше удар сред удар и чакаше гонга.

Тимът живна след почивката, когато "Байерн" сякаш върна газта. Луис Суарес сякаш върна интригата в 57-ата - 2:4. Ала това, което стана е, че наказателната команда на Ханзи Флик отново стъпи на педала, колкото да покаже, че може да бие "Барселона" с колкото си иска.

Последваха голове на Кимих (63-тата) и Левандовски. Ако човек не е гледал мача и види 8:2, би си помислил, че полякът се е разписал поне четири пъти, но всъщност - само веднъж, което е още по-шокиращо за футболния свят. И то за 6:2 в 82-ата.

В игра влезе дори Филипе Коутиньо, който е... преотстъпен от "Барселона" на "Байерн". Той е твърда резерва на "Алианц арена", но разпиля бившите си съотборници и реализира в 85-ата и 89-ата. А гонгът все пак спаси Барса - головете без никакъв проблем можеха да са поне десет.

"Байерн" показа защо е фаворит №1 в титлата, ако я вземе на 23 август ще направи "требъл". Вече ликува като №1 в Бундеслигата и за Купата на Германия. А "Барселона" загуби на всички фронтове този сезон - може би най-тежкият в историята на славния клуб.

Сезон, в който футболистите се изпокараха с ръководството (няколко пъти - и чрез социалните мрежи), част от управата подаде оставка и обвини клуба в корупция, имаше скандали и срамни случки на всички нива, имаше и странна треньорска смяна през зимата. А за капак и пандемията утежнява състоянието на поваления каталунски колос.

Кике Сетиен, който е в открит конфликт с Лео Меси, не подаде оставка след срама, но съдбата му е предрешена. В момента той е най-малкият проблем на "Барселона".