"Барселона" се тресе от огромен скандал - шестима директори на клуба колективно подадоха оставки, съпроводени с открито писмо и обвинения в корупция.

От "Камп Ноу" си тръгват двама вицепрезиденти - Емили Русо и Енрике Томбас, както и четирима души на директорски позиции - Силвио Елиас, Жосеп Ронт, Жорди Калсамилиа и Мария Тейшидор.

В съобщението си те заявяват, че са недоволни от начина, по който клубът се управлява, и посоката, в която се развива. Спират се конкретно на случая, известен като "Барсагейт" в началото на годината. Тогава клубът нае PR компания, чиято специалност са социалните мрежи, за справяне със скандала, при който, водени от Лео Меси, звездите на отбора критикуваха ръководството.

По този повод Русо, който атакува словесно най-мощно, заяви пред каталунското радио RAC1, че иска одит на "Камп Ноу". Според него тази проверка може да докаже, че за въпросната услуга към фирмата I3 Ventures клубът е трябвало да плати 100 000 евро, а не 1 милион, колкото реално са дадени.

Бизнесменът няма доказателства за корупция, но няма и съмнения, че някой се е облагодетелствал за сметка на клуба. Той използва думите "бъркане в касата". Въпросният договор е бил разсрочен на вноски от по 200 000 евро, за да се избегне одобрение от борда - по думите му.

Управата реагира и официално отрече обвиненията. Също така заплаши, че може да заведе дела за клевета. "Барселона" заяви, че случващото се в клуба е част от мащабна реорганизация, която ще завърши в следващите дни.

Ставащото при "блаугранас" обаче затвърждава впечатленията за криза. Вече е практика Лео Меси да критикува свои шефове публично. За последно това стана преди дни, когато играчите обявиха, че се съгласяват да намалят заплатите си със 70 процента и отделно да финансират нефутболните служители на клуба, за да могат те да запазят работата си.

В каталунската преса се твърди, че трусовете ще доведат до избори. В последните години Емили Русо беше спряган за наследник на боса Жосеп Мария Бартомеу.