Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще заседават с видеоконферентна връзка в сряда, за да обсъдят обстановката в Беларус. Това съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в Туитър, цитиран от БТА.

"Хората в Беларус имат право да определят бъдещето си и свободно да изберат своя водач, добавя той. Насилието над протестиращите е неприемливо и е недопустимо", заявява Мишел.

Стотици хиляди граждани на Беларус поискаха истински избори, посочва в свой туит върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. ЕС е с народа на Беларус, добави той в същата социална мрежа.

Миналата седмица ЕС започна подготовка за въвеждане на допълнителни санкции срещу виновниците за опита за погром над протестите в Беларус след президентските избори в началото на август. ЕС заяви, че не приема резултатите от изборите.

През последните дни руският президент Владимир Путин предложи военна помощ на беларуския си колега Александър Лукашенко срещу опозицията, която  се опитва да го свали от власт с масови протести с обвинеинието, че е фалшифицирал президентските избори на 9 август, на които получи шести мандат. 

Лидерката на опозицията Светлана Тихановска днес обяви във видеообръщение от Литва, където си намира, че е готова да стане национален лидер и да организира нови честни и демократични избори. 

Опозицията призова за национална стачка. Великобритания заяви, че не признава беларуските избори, Франция призова ЕС да подкрепи протестиращите, а вицеканцлерът и финансов министър на Германия Олаф Шолц нарече Лукашенко "диктатор" и определи управлението му като загубило легитимност.

Руска военна помощ в Беларус ще е равносилна на инвазия, каза днес външният министър на Литва Линас Линкевичус, цитиран от Ройтерс.

"Няма причини за военна подкрепа от страна на Русия и няма юридически или други основания за това. Това би било равносилно на нахлуване в страната и ще разруши и последните следи от нейната независимост", каза Линкевичус пред журналисти във Вилнюс.

"Русия ще рискува много, ако го направи на фона на ставащото в Беларус и обществените настроения. Тя трябва да разбере, че такова нахлуване няма да бъде оправдано нито от правна, нито от морална, нито от политическа гледна точка", добави той.

Кремъл съобщи днес, че руският президент Владимир Путин е казал на беларуския си колега Александър Лукашенко, че Москва е готова при необходимост да  да съдейства на Беларус съгласно договора за колективна отбрана между двете страни.