Проектът за нова конституция на ГЕРБ е писан от министъра на правосъдието Данаил Кирилов и "екип юристи", разкри вицепремиерката Екатерина Захариева в "Тази сутрин" по бТВ. Това е станало през последния месец, като се е бързало, за да се спре със спекулациите, че ГЕРБ се опитва да печели време.

"Има толкова много идеи... За герба спора го чух вчера. Видях някои грешки. Не съм редактор, това се върши от юристи редактори. Видяла съм други грешки, много повече, отколкото се забелязаха вчера."

На въпрос дали остава в сила разделението на властите, когато има законодателна инициатива, Захариева отбеляза:

"Това е един от дебационните въпроси. Изпълнителната власт част ли е от съдебната власт? А има ли право на законодателна инициатива? Години наред сме чували критики от страна на съдии и прокурори, че законите са несъвършени. Каним ги в работни групи."

Тя подчерта, че много от предложенията на прокурорите, идвали от работни групи, не са приемани. На въпрос защо основните права са пратени в края на текста, тя призна:

"Аз не съм съгласна, мисля, че трябва да се започне с тях. Мисля, че посланието на тази конституция е силно - ние наистина искаме промяна."

Захариева каза, че именно за да има дебати по цялата конституция, ГЕРБ са предложили изцяло нов текст - защото по сегашната конституция ВНС може да обсъжда само това, за което е свикано.

"Ние не искаме да предопределяме дебатите във ВНС", подчерта вицепремиерката.

Според нея депутатите трябвало да са "малко повече", но "в никакъв случай 240". И не пропусна да критикува реакцията на президента Румен Радев:

"Това Народно събрание, ако не му е ясно, няма да приеме, нито да промени нито един текст в конституцията, това ще направи Велико народно събрание. Този проект няма да се приеме от това НС, то просто ще свика ВНС", заяви Захариева.

Всъщност по конституция настоящото Народно събрание трябва да одобри проекта за нова конституция - за което трябва обикновено мнозинство, а след това да свика ВНС, за което трябва квалифицирано.

"В момента в Изборния кодекс няма правила за избор на Велико народно събрание, подчерта Захариева. - Трябва да се промени Изборният кодекс, за да бъдат 200 пропорционално и 200 мажоритарно."

Част от предложенията на ВМРО ги имало вече в конституцията, другите били "спорни". Тя отказа да каже дали те ще влязат в техния проект.

От месеци се слушало за промени на конституцията от президента, той имал време, но нищо не е внесъл, подчерта Захариева.

Председателката на парламента и премиерът са изгладили отношенията си, коментира тя по повод записите, в които Борисов обижда Цвета Караянчева.

Тя коментира накратко и вчерашния инцидент на протеста в София:

"Протестът не трябва да затруднява или да нарушава правата на другите хора. Няма как ние и полицията да знаем предварително какво ще блокират, и то в нарушение на закона. Вие предлагате полицията да охранява нарушението на закона?", попита вицепремиерката.

Полицаите се грижели за реда и в момента, натърти тя. Хората трябвало да спазват закона.