Дори да не се случи свикване на Велико народно събрание (ВНС), както поиска премиерът Бойко Борисов и обеща, че ако това се случи, той се оттегля от поста, може да има оставка на правителството. Това е личното мнение на вицепремиера Томислав Дончев. 

Пред Нова тв тази сутрин той заяви: "Отворен въпрос е какво ще се случи, ако в Народното събрание няма решение за ВНС. Според мен решението е същото - оставка."

За да се стигне до свикване на ВНС, от ГЕРБ първо трябва да осигурят 120 подписа под представения вчера проект за нова конституция, а след това да съберат подкрепа от 160 в парламента. Това в действащото Народно събрание е невъзможно, ако нито една от двете големи опозиционни по дефиниция парламентарни групи - БСП и ДПС - не дадат подкрепа. Лидерката на левицата Корнелия Нинова, която обаче е в кампания за евентуалното си преизбиране на поста, вече обяви, че подкрепа за ГЕРБ няма да има. От ДПС засега не са коментирали какви са намеренията им, а в деня, в който Борисов заговори за нова конституция и "рестарт", от партията пуснаха реч на почетния си председател Ахмед Доган от края на 2019 г., в която той също говори за "рестарт".

За това обаче са необходими 160 гласа подкрепа, каквито не е сигурно, че ГЕРБ ще успее да мобилизира. Днес Дончев коментира обратната хипотеза, но с уговорката, че това е личното му мнение.

Дончев обяви днес, че проектът за нова конституция, представен от ГЕРБ, е писан от експерти, а представители на изпълнителната власт - като правосъдния министър Данаил Кирилов и вицепремиера Екатерина Захариева, са участвали в редакцията на текстовете:

"Странно би било министър на правосъдието да няма нищо общо с проекта за промени в конституцията, каквито и коментари да има. Екип от външни и вътрешни експерти и членове на Министерския съвет работиха по текстовете."

По думите му идеята за нова конституция и залегналите в нея предложения не са с цел да се потушат напрежението и протестите с искане за оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев, продължаващи вече 41 дни.

"С тях и с готовността на министър-председателя да подаде оставка удовлетворяваме исканията на обществото", декларира Дончев.

Според него трябва да се промени начинът, по който функционира демокрацията.

"Няма как след низ от напрежение промените да са само персонални", категоричен е вицепремиерът.

Той уточни, че промените в основния закон са в отговор на всички искания не само от последните няколко месеца.

"Част от тези коментари са били под формата на плакати на протести преди 7-8 или 10 години. Позволявам си да ви напомня, че дебати доколко тази конституция съответства на нивото на развитие на страната, на демократичните очаквания, възникват почти веднага след създаването й преди 30 години", каза още заместникът на Борисов в правителството. 

Дончев припомни, че ГЕРБ предлага рамка на нова конституция, но ако ВНС бъде свикано, то ще е институцията, която ще реши какво точно да пише в новия основен закон на страната. Оповестеният проект можел да претърпи всякакви промени. 

По отношение на идеята на ВМРО за връщането на наборната военна служба вицепремиерът коментира, че според него не това е темата, която вълнува голяма част от българското общество. По думите му поставянето на ултиматуми в замяна на подкрепа не е добър ход от страна на коалиционните партньори.

Вицепремиерът беше категоричен, че когато в страната има нестабилност и протести, това ерозира доверието. 

Томислав Дончев заяви, че въвеждането на машинно гласуване във всички изборни секции извън тези с до 300 избиратели по списък или в чужбина е "правилна стъпка". Според него обаче този вид гласуване не е 100% сигурно и позволява манипулация. По-притеснително било, че здравните специалисти предупреждават, че е изключително нехигиенично в условия на пандемия един и същи тъчскрийн екран да се пипа от различни хора през 5 минути.

"Машинното гласуване не решава проблема с купуването на гласове и злоупотребите, а само грешките в протоколите", добави Дончев.

Той предположи, че ще са необходими поне 10 хил. машини, но каза, че му е трудно да отговори колко би струвало това. Добави, че не е редно Министерският съвет да ги купува, за да няма опасения, че "облагодетелства изборния процес".

Но щом има консенсус сред обществото, че машинното гласуване решава всички проблеми на изборния процес, единственото, което остава за политиците и институциите, е да се съобразят с това, коментира Дончев.

Полицията се опитва да бъде навсякъде, където има нужда от нея, но ресурсът й не е безкраен, каза Дончев по повод вчерашните сблъсъци между автомобилисти и протестиращи вчера пред посолството на Румъния в отсъствие на силите на реда. "Полицията ще прави всичко възможно подобни сцени да не се случат, но тя не може да се появява в реално време на всяка конфликтна точка, която възниква динамично", смята вицепремиерът.