БСП отхвърля поканата на ГЕРБ за среща по повод проекта за нова конституция. Това каза депутатът от левицата Янаки Стоилов след заседание на ръководството на партията.

"Повече от 40 дни в страната продължават протести срещу олигархичната власт на корумпираното управление на България с искане за оставки на правителството, на главния прокурор и провеждане на предсрочни избори. БСП споделя тези искания.

В пореден опит да се задържи на власт председателят на ГЕРБ постави на карта едно от малкото ни достижения през последните десетелития - Конституцията на Република България. Подетата инициатива цели да отклони вниманието. Вместо това рушителите на парламентаризма и конституционализма влизат в ролята на конституционни законодатели", заяви Стоилов.

И допълни:

"На основата на конституцията се преодоляха не една и две политически кризи, заради всичко това заставаме зад нейна защита."

Според него управляващите действат на принципа "като не изпълняваме конституцията, да я променим съобразно поведението си".

"Сега опасността е още по-голяма - отпращането на главата за основните права в края на предложения законопроект показва намерение за тяхно бъдещо орязване", каза още Стоилов.

Според него Бойко Борисов си е избрал една нова и несполучлива роля на преучредител на българската държава. БСП е категорично против отпадането на Великото народно събрание.

"В перспектива може да се обмислят някои правомощия, които са разпределени между Народното събрание и ВНС, но този модел още преди 30 години е приет в съзвучие с част от съвременните европейски практики да не се позволи на което и да е конюнктурно парламентарно мнозинство в рамките на един парламент да решава въпросите на учредителната власт", каза още Стоилов.

И допълни:

"Парламентарните и извънпарламентарните партии, обществените организации и юристи да не търсят политически и други облаги с присъединяването си към зле скалъпената, лицемерна и опасна за стабилността на държавата и демокрацията конституционна инициатива."