Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен е подал оставка, която веднага е била приета от министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Новината дойде от пресцентъра на ведомството.

В съобщението пише, че Коен е пожелал да напусне по лични причини, а повече информация на практика няма. Предстои единствено издаването на задължителното протоколно решение и Коен ще бъде напълно освободен от задълженията си. 

Това е вторият път, в който Коен напуска същия пост. Той беше шеф на БЕХ от лятото на 2014 г. до февруари на 2016 г. Тогава току-що заелата поста Петкова го прехвърли в ръководството на АЕЦ "Козлодуй". 

През 2019 г. обаче министърката освободи с нарочен акт целия борд на директорите на БЕХ и отново назначи Коен за изпълнителен директор. Рокадата дойде след тежки спорове с бизнеса за цената на тока на едро. 

Все още няма информация кой ще бъде новият директор в дружеството. Смяната обаче идва в момент, в който българската система е на прага на огромна трансформация. От 1 октомври най-после ще влезе в сила т.нар. либерализация - небитовите потребили излизат на свободния пазар. В същото време се очаква завършването на интерконекторната връзка с Гърция и "Балкански поток", който обаче може да попадне под американски санкции. 

Припомняме, че БЕХ е може би най-важната държавна структура в българската енергетика, като под нейната шапка оперират АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", ЕСО, "Мини Марица изток", НЕК.