Правителството отпусна обещаните добавки към пенсиите за септември. На днешното заседание на кабинета бяха гласувани 106 милиона лева. Решението бе споделено специално и от премира Бойко Борисов в профила му във фейсбук.

"Всички български пенсионери ще получат добавка от 50 лева към пенсиите си за септември. За целта на днешното правителствено заседание отпуснахме над 106 мил. лева, предназначени за 2,1 милиона пенсионери. Парите още днес ще бъдат преведени по сметките на НОИ. За втори пореден месец ще помогнем на най-уязвимите български граждани. Предвиждаме да отделим същата допълнителна сума и за октомври.

Ситуацията в света не е лека и ние продължаваме с нашите действия, за да може да окажем подкрепа на всеки един българин", посочва Борисов. 

Клуб Z припомня, че в рамките на голямото "развързване на кесията" Борисов обеща засега 3 по 50 лв. плюс към всички пенсии. А министър Деница Сачева намекна, че тази сума може да остане за постоянно.

Допълнителни средства за пътища

Правителството отпусна и до 379 млн. лева за модернизацията на близо 69 км от пътя Видин-Ботевград между пътния възел „Макреш“ и обходния път на гр. Монтана.

"Инфраструктурните проекти винаги са били във фокуса на работата на правителството. Те са неотменен приоритет, независимо от трудностите, пред които ни изправя пандемията от коронавируса. Защото нашата цел е още по-добро, по-бързо и по-безопасно пътуване на всеки един българин", коментира Бойко Борисов. 

Според премиера пътят Видин-Ботевград е като пълноводна река, по която хората и бизнесът ще се върнат в региона. В подкрепа на Северозапада ще са и предвидените 200 милиона евро в новия бюджет на ЕС, които успяхме да договорим в Брюксел за най-слабо развитите региони, допълва той в друго съобщение във фейсбук.

 

 

Кабинетът дава и 4,045 милиона лева за реконструкция на общинския път Катунци-Враня/Катунци-Златолист, водещ към основни туристически обекти в община Сандански.

Сред тях е село Златолист, близо до защитената местност Мелнишки скални пирамиди и Пирин планина. Това е ключова дестинация с огромен потенциал за развитие на туризма в региона.

Днес гласувахме също подкрепа от 400 000 лева за основен ремонт на девическия манастир „Св. Петка“ в село Копривец, община Бяла, заяви още Борисов.