Отиде си британският актьор Бен Крос. За кончината му съобщи първо австрийският вестник „Курир“, а по-късно новината на смъртта му потвърди и дъщерята му Лорън със съобщение в страницата на актьора във фейсбук.

„Скъпи фенове на Бен Крос. Аз съм дъщеря му Лорън. Напълно съкрушена съм да споделя с вас, че скъпият ми баща почина преди няколко часа. Той беше болен от известно време, но миналата седмица състоянието му се влоши.

Пресата скоро ще съобщи за смъртта му, просто исках всички вие – неговите най-верни и любящи фенове – първо да го чуете от нас. Благодарим ви за цялата подкрепа през годините. Той истински се радваше да си общува с вас“, гласи съобщението в страницата на актьора.

72-годишният Крос е починал във Виена, където се е лекувал от онкологично заболяване.

Бен Крос обичаше България, от много години имаше дом в нашата страна, имаше много приятели и беше женен за българка – Деяна Бонева. Преди две години двамата направиха сватба в Жеравна по стар български обичай, с народни носии.

Хари Бърнард Крос е роден на 16 декември 1947 г. в работническо семейство на ирландски католици в Лондон. Майка му е чистачка, баща му – портиер. Бен проявява влечението си към актьорството още като съвсем малък, играе в училищни спектакли. Напуска училище, за да си изкарва хляба – чисти прозорци, работи като сервитьор, дърводелец е в Националната опера на Уелс и уредник в театър в Бирмингам. 22-годишен е приет в RADA – Кралската академия за изящни изкуства в Лондон. След завършването си играе в театъра.

 

През 1976 г. дебютира в киното –  в епоса за Втората световна война „Недвижимият мост“. Година по-късно постъпва в Кралския Шекспиров театър. Първа стъпка към международната слава е участието му в мюзикъла „Чикаго“, където е забелязан от екипа на филма „Огнените колесници“ (1981) за една от главните роли. Филмът е за участието на двама британски атлети в Олимпийските игри през 1924 г., единият е евреин, който трябва да преодолее предразсъдъците, а другият – набожен християнин, който се бори в името на Господ. „Огнените колесници“ получава 4 награди „Оскар“. Крос е в ролята на Харолд Ейбрахъмс, като според критиците ярко изобразява "тежестта да бъдеш аутсайдер".

 

 

Следват участия в десетки заглавия за киното и телевизията, сред които „Първият рицар“ през 1995 г., заедно с Шон Конъри, Ричард Гиър и Джулия Ормънд. През 2009-а играе в новия филм „Стар Трек“ на Джей Джей Ейбрамс. В постпродукция е романтичният филм на „Нетфликс“ Last Letter from Your Lover с участието на Крос.

Преди смъртта си той се снима последно в хоръра "Дяволска светлина".

"Площад Славейков"