Третата линия на столичното метро ще бъде открита на 26 август.

Това потвърди пред Клуб Z изпълнителният директор на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

Официалното откриване ще е на метростанция "Медицински университет", която е изцяло готова от януари тази година.

Общинският съветник от "Демократична България" Тома Белев показа поканата си за откриването във Facebook, като отбеляза, че е "хубаво, че тръгва".

"Няма да отида - като общински съветник няма как да бъда на събитие, на което гражданите не са поканени, а и закъснение от 1 година не е за празнуване", добави той.

No photo description available.

Новият участък на столичната подземна железница е от "Красно село" до бул. "Патриарх Евтимий". Строителството започна през 2016 г., като по първоначален план трябваше първият етап да приключи през август миналата година.

Впоследствие се оказа, че са нужни 6 месеца за допълнително тестване на трасето - и пускането се отложи за февруари 2020 г. Не стана ясно защо тези срокове не са предвидени в проекта, според кметицата Йорданка Фандъкова това е станало заради слаби почви в някои участъци на трасето.

Междувременно бе обявено пускане през септември м.г.

В края на 2019 г. стана ясно, че тестовете всъщност ще продължат 9 месеца, не 6, и че такова е било първоначалното изискване на "Сименс". Т.е. пускането се отложи за април. В крайна сметка и този срок не бе спазен.