Протестите и исканията за оставки на правителството и главния прокурор Иван Гешев разделиха българските учени. След като над 260 учени и специалисти от Българската академия на науките призоваха в отворено писмо за оставки, други учени излязоха с контрапризив. Под заглавието "ОТВОРЕНО ПИСМО от възмутени и свободни учени от БАН", проф. дн Симеон Съйнов и ст.н.с. д-р Георги Райчевски се разграничиха от своите колеги, обвиниха ги, че защитават интересите на БСП и президента Румен Радев и "подклаждат научно въстание". 

Сред "възмутените" се оказа и председателят на комисията по култура и медии в парламента - Вежди Рашидов, който е и член-кореспондет в БАН. В свое изявление Рашидов той обяви:

"БАН не е институция за политически шантаж." 

"Когато властта е потъпкала морала и всички обществени ценности и чрез институциите арогантно упражнява произвол, Гражданското неподчинение е единствената законна форма на обществено поведение", се казваше в писмото на над 260 учени, които на 11 август поискаха оставката на управляващите и на главния прокурор. 

Във вторник те дадоха и пресконференция, в която проф. Емануел Мутафов, проф. Лъчезар Аврамов, проф. Росица Николова и гл. ас. д-р Георги Латев повториха исканията. И дори се зарекоха, че ще върнат и дарените по време на извънредното положение заради коронавируса на Академията 50 000 лева от депутата от ДПС Делян Пеевски. А ако не успеят да съберат средствата, изразиха готовност да изтеглят потребителски кредит.

Само часове след тази пресконфереция, проф. Симеон Съйнов и ст.н.с. д-р Георги Райчевски, определящи се като "свободни учени", обявиха, че са възмутени от опитите авторитетът на БАН да се ползва за политически игри.

"Категорично се противопоставяме престижът на Академията да бъде използван като трамплин за реализиране на личните амбиции на група научни ръководители.", пишат те в отворено писмо "от името на свободните учени". 

Клуб Z се свърза с проф. дн Симеон Съйнов, за да уточни какво значи, че писмото е "от името на свободните учени" и кои са те. Той обясни, че е асоцииран към БАН, но не получава заплата и не е финансово зависим от Академията, а публикациите и работата му се водят неин актив. По думите му отвореното писмо, което разпространява заедно с колегата си, няма статут на "подписка", а е становище на двама души, които работят за БАН. Получил е обаче подкрепа от няколко души. От разговора стана ясно още, че според учения "науката няма за цел да обслужва каквато и да било политическа партия", а подкрепата за протестите от над 260 учени уронва престижа на Академията, защото въпросният протест е незаконен. Проф. дн Съйнов каза още, че е член на ГЕРБ от основаването на партията, участвал е в демонстрациите срещу кабинета "Орешарски" повече от година, но тогава не били затваряли кръстовища. По думите му има "демократични начини за смени управление, но това са изборите". 

И така - двамата учени определят позицията на своите колеги като "грубо нарушение на Устава и Етичния кодекс на служителите на БАН.".

"На първо място организационното ядро на това активно мероприятие е дълбоко обвързано с Българската социалистическа партия. Този всеизвестен факт изпъква ясно при публично заявеното намерение да бъде върнато дарението на депутата от ДПС Делян Пеевски, но да не бъде дори споменато дарението от депутатите и лидера на БСП Корнелия Нинова. Впечатление през годините е правел и синхронът между позициите на „Позитано" 20 и учените около проф. Лъчезар Аврамов, проф. Константин Хаджииванов, проф. Емануел Мутафов и проф. Росица Николова", твърдят проф. Симеон Съйнов и ст.н.с. д-р Георги Райчевски. 

Развиват и друг сюжет: 

"В научните среди все по-силно се говори за тристранна договорка между БСП, президента на републиката Румен Радев и лидера на протестната група проф. Лъчезар Аврамов за министерско място в подготвяното служебно правителство, срещу подклаждането на "научно въстание" от страна на последния."

Завършват с това, че не застават в защита на нито една политическа сила, защото не това е смисълът на съществуването на Българската академия на науките. "Мандатът на настоящото правителство е към края си и вярваме, че демократичният избор на мнозинството българи ще определи следващия кабинет", допълват те.

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов също се включи в защита на независимостта на БАН. В свое изявление, публикувано в различни медии, той също развива тезата, че "работата на БАН е да излезе от старите наследени привички и да влезе в ролята си на свободна научна организация“ и добавя, че застава категорично зад "Отвореното писмо на свободните учени от БАН проф. Симеон Съйнов и ст.н.с.д-р Георги Райчевски". 

"Не бих могъл да приема, че една група хора, някои от които с неясни биографии, си позволява да си присвои понятието народ. Тогава трябва да си зададем въпроса другите какви са – не са ли народ? Кое е народът – протестиращите по площадите или тези, които всеки ден са на работните си места. За да имаме народ са необходими работещите и градивни хора, а не хора, които от сутрин до вечер демонстрират агресия, цинизъм, вдигайки бесилки и носейки ковчези за бъдещето, които окупират незаконно градове, които нападат брутално майки с деца, чупейки имуществото им.

Недопустимо е поругаването на сгради паметници на културата като ги обстрелват с яйца и домати. Тези продукти не са оръжия срещу сгради, а биха послужили за храна на нуждаещите се. Ами спирането на метрото не беше ли вандалски акт, който хвърли в ужас и стрес гражданите на София. Нима не е посегателство обсебването на кръстовища, които принадлежат на всички, търкалянето на парапети, пейки и кашпи, барикадирането на възлови места? Навсякъде по света собствеността е неприкосновена.

Не за това съм живял и работил близо 70 години. Благодаря за такава "демокрация"!, пише Вежди Рашидов.
 

И е подписал изявлението си с думите: Академик на Международната Академия по изкуствата в Москва, член на Европейската академия по изкуствата в Париж, член - кореспондент на Българската Академия на науките, почетен професор Вежди Рашидов.

Ето и отвореното писмо на  проф. Симеон Съйнов и ст.н.с.д-р Георги Райчевски:

ОТВОРЕНО ПИСМО

от възмутени и свободни учени от БАН

 

Уважаеми представители на българските медии,

Уважаеми г-жи и г-да български граждани,

Като свободни учени от Българската академия на науките (БАН) сме изключително възмутени от опитите на отделни наши колеги да използват името на най-голямата и стара българска научна институция за политически игри. Категорично се противопоставяме престижът на Академията да бъде използван като трамплин за реализиране на личните амбиции на група научни ръководители. 

За нас е скандално и срамно, че малка група настоящи и бивши служители на БАН си позволява да изразява политически позиции, искания и обвинения, използвайки и заставайки зад името на 150-годишната институция. Това се случва без да бъде зачетено мнението на мнозинството учени в Академията и в разрез с процедурите за вземане на решения и излизане от името на БАН. Грубо нарушени са Уставът и Етичният кодекс на служителите на БАН, които забраняват без санкцията на Управителния съвет изразяването на позиции от нейно име, както и използването на институцията за политически цели и лични облаги.

С настоящото писмо ние не просто се разграничаваме от изявленията на нашите колеги, но и държим да внесем яснота за мотивите за техните действия.

На първо място организационното ядро на това активно мероприятие е дълбоко обвързано с Българската социалистическа партия. Този всеизвестен факт изпъква ясно при публично заявеното намерение да бъде върнато дарението на депутата от ДПС Делян Пеевски, но да не бъде дори споменато дарението от депутатите и лидера на БСП Корнелия Нинова. Впечатление през годините е правел и синхронът между позициите на „Позитано" 20 и учените около проф. Лъчезар Аврамов, проф. Константин Хаджииванов, проф. Емануел Мутафов и проф. Росица Николова.

На второ място - в научните среди все по-силно се говори за тристранна договорка между БСП, президента на републиката Румен Радев и лидера на протестната група проф. Лъчезар Аврамов за министерско място в подготвяното служебно правителство, срещу подклаждането на „научно въстание" от страна на последния. Бъдещето ще ни покаже дали това е така, но със сигурност на този етап има основание за подобни подозрения.

На трето място – прави сериозно впечатление, че учените, подкрепили отвореното писмо срещу правителството, са концентрирани клъстерно основно в седем научни института и са ориентирани преимуществено към национално финансиране, избягвайки критериите на Хоризонт 2020. Това поставя основателния въпрос дали политическата им акция не цели домогване до още по-големи финансови ресурси, без оглед на полезността и практическия принос на проектите им към потребностите на обществото!? Остават основателни съмнения и за оказан административен натиск за подкрепа на акцията?!

Не на последно място, като горди учени и отговорни граждани, държим да защитим честта на ръководството на БАН, което беше обругано с недоказаните твърдения за мутренско управление, корупция, наука в безизходица и несработили мерки срещу Covid-19. Напомняме, че по решение на министър-председателя Бойко Борисов, от няколко години председателят на БАН участва в заседанията на Министерския съвет на Република България. Това означава ли, че председателят академик Юлиян Ревалски ни управлява мутренски, корупционно, вкарал е науката в безизходица и не е предложил работещи мерки срещу коронавируса?! Трябва ли и той да си подаде оставката?! И ако застават зад тези клевети, защо заявяват едва сега тези свои тези, в момент, когато политическата конюнктура им е угодна?!

Нека организаторите на писмото да отговорят и дали всички, които се разпореждат с европейски средства (включително част от подписалите писмото), могат да бъдат обвинени в корупционни практики и съответно подлежат на оставки?!?

В същото време обаче и ръководството на БАН дължи отговори на много въпроси, с които да внесе яснота за отношението си към събитията от последните седмици:

-         Застава ли ръководството на БАН зад политическите искания в отвореното писмо, след като заместник-председателят на Академията проф. Константин Хаджииванов и председателят на Общото събрание проф. Евелина Славчева са го подписали?

-         Осъществен ли е кариерен шантаж над по-младите учени, подписали писмото, от страна на ръководителите на институти и проф. Хаджииванов?

-         Заплашвани ли са с блокиране на кариерното им израстване колеги, отказали да се включат в политическата акция?

-         Ще получат ли билет за кариерно израстване подкрепилите антиправителствената позиция?

-         Защо пенсионирани учени са активирани да участват в тази политическа подписка? Дали някои от тях не получават все още пари от БАН за сметка на младите учени?

-         Изхарчено ли е дарението от депутата Делян Пеевски, след като беше обявено, че ще теглят потребителски кредит, за да го връщат? И ако „да", от кого и за какво е изхарчено, и защо не е върнато веднага след получаването му?!

-         Ще бъде ли върнато и дарението от депутатите от БСП?

-         Какво различава двете дарения?

-         Облагодетелствали ли са се от двете дарения някои от подписалите антиправителственото писмо?

В заключение държим да подчертаем, че не заставаме в защита на нито една политическа сила, защото не това е смисълът на съществуването на Българската академия на науките. Мандатът на настоящото правителство е към края си и вярваме, че демократичният избор на мнозинството българи ще определи следващия кабинет. 

Като учени, преживели и много тежки времена, се надяваме идното управление да продължи политиката от последните три години, през които националното финансиране на БАН беше увеличено с около 40 милиона лева годишно.

Вярваме, че истината ще направи науката ни свободна!