Оранжерията в имота в парк "Росенец" край Бургас, обитаван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, може и да бъде премахната - няма строителни книжа, съобщи БНР. Там Доган отглежда био зеленчуци, стана ясно покрай акциите за "освобождаване" на непристъпната преди това плажна ивица край имението - краставици и домати.

След проверка, разпоредена на компетентните институции от Върховната административна прокуратура, бяха установени множество нарушения - две двуетажни сгради, една триетажна, няколко бунгала, будка и оранжерия, както и кей за лодки, построени в парк "Росенец", се оказаха без налични в институциите строителни книжа, разрешения за монтаж и т.н. Това гласеше съобщението, позоваващо се на констатациите на местната строителна инспекция (РДНСК). Част от тях са в свързаното с Доган имение, други - в държавни имоти. 

От РДНСК са сигнализирали община Бургас и администрацията е съставила констативни протоколи за незаконни обекти в частни и държавни имоти, съобщава националното радио. Собствениците на въпросните обекти им имат седемдневен срок, след като са ги получили, за да направят възражение, след което се издава заповед за премахване на въпросните обекти. Ако това не бъде извършено от частния инвеститор, то общината ще разпореди премахването им и ще си търси разходите по законния път, информират от администрацията.

Собственик на т.нар. летен сарай на Доган е фирмата "Хермес солар". Оранжерията е без строителни книжа и е сред застрашените от премахване обекти. Община Бургас обаче е издала разрешение за основната сграда и разширението ѝ. По документи зданието се води "водна спортна база". Няма данни там да отсядат спортисти. Законни сред обектите в "Росенец" са още един басейн и трафопост.

Общината обаче няма да гони обитателите на имотите - собствениците им са представители документи за узаконените постройки в указания от Община Бургас срок и засега няма да се пристъпи към анонсираната възможност администрацията да забрани да се обитават сградите. Освен това процедурата за въвеждането им в експлоатация е стартирана, но от общината уточняват, че в закона няма срок, в който тя трябва да приключи.

"Ако не бъдат представени всички необходими документи за въвеждане на обекта в експлоатация, ще бъдат издадени съответните заповеди за забрана на ползването им", казват от администрацията, цитирани от БНР.

През 2011 г. в имота в София, обитаван от Доган, също наричан "сарая", беше съборено барбекю, което институциите дълго след появата му обявиха за незаконна постройка. Тогава собственикът на имота в "Бояна" - фирмата "Делта епсилон", събори обекта за своя сметка, след като съдът се произнесе окончателно, че той няма документи и няма как да бъде узаконен. Сега е възможно съдбата му да последва и оранжерията.