Предизвестеният край на Корпоративна търговска банка (КТБ) се случи. Капиталът ѝ се оказа "силно отрицателен" и лицензът на банката беше отнет. Какво ще последва оттук нататък, може дори да не разберем.

Но има нещо интересно. Около час преди да отнеме лиценза на КТБ, БНБ огласи, че отнема даденото си през март разрешение за увеличаване на капитала на банката чрез дълг, отпуснат от компания, тогава собственост на банкера Цветан Василев. Проверката ѝ е установила, че парите са дошли от самата банка, което било незаконно.

Технически, с това решение БНБ увеличи "дупката" в капитала на КТБ, като така отнемането на лиценза ѝ става още по-оправдано.

Но ако човек помисли малко логично, защо да не си зададе няколко въпроса:

Защо БНБ е взела за чиста монета молбата за увеличение на капитала и го е разрешила? Защо не е направила проверка на произхода на средствата, или първо чака банката да се срине, за да се установи този факт?

Правена ли е проверка на всички случаи, в които централната банка е разрешила подобни операции, както при КТБ, така и при други банки? Да не се окаже, че и те са взети с кредит от съответните банки? Ами тогава?

Какво е правила в целия този процес с така да се каже, фиктивното увеличение на капитала и Комисията по финансов надзор. Все пак, КТБ е публично дружество и попада под нейния контрол?