Новак Джокович обяви, че не се чувства отговорен за случилото се на организирания от него "Адрия тур" и се оплака за пореден път от "лов на вещици" от страна на медиите, съобщава "Гардиън".

Номер 1 при мъжете в тениса, който не крие, че е антиваксър, беше силно критикуван заради решението си да организира турнира, който се проведе в Сърбия и Хърватия през юни. Част от играчите и хора от щабовете им дадоха положителни проби за коронавирус и турнирът се провали. Преди това поведението на участниците, които не спазваха никакви мерки за предпазване от заразяване, бяха заснети как играят баскетбол и как се забавляват в нощен клуб, събра много негативни оценки.

Джокович, който се готви да US Open, който започва на 31 август, също беше сред заразените заедно с жена си, Григор Димитров, Виктор Троицки, Борно Чорич и т. н.

Сръбската тенис звезда обаче продължава да отхвърля всички критики и твърди, че би повторил турнира.

"Не смятам, че съм направил нещо лошо. Съжалявам за хората, които се заразиха. Чувствам ли се виновен за някой, който е бил инфектиран след това в Сърбия, Хърватия или региона? Не, разбира се. Може ли да се вини един човек за всичко?", казва Джокович пред "Ню Йорк таймс".

След което продължава: "Ако това е начинът - добре, ще го приема. Но това е единственото, което мога да направя. Но ако имах възможността отново да организирам "Адрия тур", отново щях да го направя. Това е като лов на вещици."

US Open ще се играе без публика. Шампионът от миналата година Рафаел Надал избра да не лети за САЩ заради пандемията. Роджър Федерер е контузен, оставяйки Джокович като звездата на атракцията, което е в основата на неговото решение да участва.

"Бях много близо да не дойда. Имаше много несигурности. Разбира се, аз също се почувствах отговорен като топ играч, за да бъда тук. За нашия спорт е важно да продължаваме напред", добавя сърбинът.