"Българският идиот" са правителството и човекът от народа, който бездейства и спи докато се случват безобразия, а после само се оплаква вместо да си търси правата."

Това е мнението на Симеон Стефанов. Той е вокалист на русенската група Explicit, която посвети песен на протестите със заглавие Bulgarian idiot. Групата определи песента като „протестно-тематичен сингъл, побългарена версия на емблeматичната песен на Green Day – American Idiot. Организатори на протести в Габрово и Трявна са се свързали с Explicit с желанието да ползват песента като химн на протеста. 

Симеон Стефанов е на 23 години, завършил е aрхитeктурa в Мaнчecтър прeди гoдинa, но се е завърнал в България, защото "иска да е у дома". Кaзвa, чe oткaктo e тук чecтo прaви cъпocтaвки мeжду живoтa в Англия и Бългaрия.

"Нашето поколение е поколение, което за пръв път в историята на човечеството разполага с такова изобилие от възможности и различни посоки, в които може да се развие. За съжаление много хора виждат единствено възможността – бягство от България.

Аз лично съм учил в чужбина и знам какви са възможностите за развитие там и колко трудно е тук. Много от моите съученици също заминаха и си останаха в чужбина, без перспектива да се връщат. Трудно е да накараш човек да се откаже от лесното, за да дойде на трудното. Тъжно ми е, че един вид останах сам. Но това не ме разколебава да остана в България."

Симеон се изразява възпитано и учтиво, не бърза да поставя етикети, дори върху тези, които не му допадат. За него посланието в музиката е от огромно значение, а чрез изкуството на групата искат да се чуе мнението на хората, които се борят за правата си.

"Не мога да кажа, че някакъв вид музика е лош или добър. Музиката е изкуство. Посланието и моралните ценности, които всява в главите на младото поколение, поддаващо се лесно на всякакви внушения, не бива да уронва ценностната им система. Има много изпълнители в поп музиката и чалгата, които с цел да изкарат някой лев, просто продават душата си."

Според него образованието е от изключително значение.

"Надявам се повече хора да мислят и да се изразяват по рационален и съобразен начин. Много хора у нас лесно се поддават на внушения и манипулация. После се подлъгват да избират хора, които крадат от тях.", добавя младежът.

За критикуващите протеста и блокадите по ключови кръстовища казва: 

"Според мен това, че някой ще стигне от точка "А" до точка "Б" с минута закъснение е несравнимо с проблемите на десетки хиляди да изхранят децата си. В момента нещата не се търпят така! Трябва да се пробва нещата да се подобрят. Не може просто да се оплакваме и да казваме, колко ни е гадно пък нищо да не правим. Алтернативата е нещата, от които се оплакваме да продължават да се случват и ние да си страдаме. Ако се оплакваш - действаш, ако не действаш - не се оплакваш."

Bulgarian idiot

Идеята за песента Bulgarian idiot хрумва на Симеон Стефанов докато пътува от Русе за протестите в София. Той чува изпълението на американската група Green Day American idiot. Връзката между мотивите в песента и протестите в България изплува в съзнанието му и така се ражда идеята за кавър.

За текст са използвали лозунги от плакатите по протестите. От групата добавят и народни мотиви с които да я "побългарят". От идеята до реализацията на песента са нужни само две седмици.

"В коментарите на песента в YouTube, беше подхвърлена идеята да свирим по време на протестите в София. Идеята много ни допада, за съжаление не разполагаме с микрофони, усилватели и колони. Ако има кой да осигури озвучението стягаме багажа, пълним буса и се изстрелваме веднага.", зарича се той.

В бандата на Симеон свирят още Младен Радев (барабани), солов китарист е Цветан Пенелски, а басист е Александър Пламенов. Четиримата имат един готов албум за запис и се надяват да го издадат догодина. Едно от момчетата е все още в гимназията, а Симеон и другите две момчета се налага да работят паралелно с музиката, за да се издържат.

"Текущият състав сме съвсем от скоро. Дори в клипа на Bulgarian idiot за пръв път свирим заедно пред публика", казва фронтменът

За записването на музиката си групата разчита на помощ от приятели, роднини и познати. Най-голямата инвестиция са записите, за които момчетата спестяват.  Записът на Bulgarian idiot е подарък от местния музикант Радни Станчев, който има звукозаписно студио. Той бил в публиката на последното им участие, харесал ги и им предложил да ги подкрепи, като запишат песен безплатно.

Името на групата - Explicit, от английски език означава "изрично" или "категорично". На него са се спрели, защото мненията и позициите, които изразяват във всичките си песни са категорични. Тематиката на музиката им е насочена към сериозни социални теми касаещи цялото общество. През 2018 година издават песента Roadkill, посветена на войната по пътищата.  

Симеон Стефанов се шегува, че засега нямат планове да участват в писането на новата конституция, но ще пишат музика. Надяват се с песента им да мотивират повече хора да се включат в протеста, а протестиращите да заредят със свежи сили.

Най-редовната критика, която чува по отношение на песента си е: "Платени сте!" Това искренно забавлява Симеон, който моментално изпраща имейла на групата с молба да го свържат с човека, който плаща, защото си имат разходи и нужда от финанси. Отговор обаче така и не идва…

Bulgarian idiot

Кой иска да е български идиот?
Да го управляват мафиоти цял живот?
Парламентът пълен със диария
Раз, два да ви чуя за България!
Прозвище - клекалня на Европа
Цял народ ден и нощ ще тропа
Ной го няма, а дойде потопът
Изгонените вече се завръщат
Заедно правителство обръщат
Всички наведнъж ОСТАВКА!

 

За всяко прасе идва заколение
Лобизъм, чуждо преклонение
Не искаме бетон, а нашата природа
Ама то не е хотел, а подпорна стена…
Бабите пак броят стотинки
Грабите средства от годинки
Напълнихте ли джиповете с блондинки?
Не сме платени, мразим ви безплатно
Съсипахте родина безпощадно
Този път прасето ще остане гладно...

 

Кой иска да е български идиот?

Да го управляват мафиоти цял живот?
Парламентът бие на авария
Раз, два да ви чуя за България!
Крийте се в Догансарай
Ще сложм на корупцията край
Само знаете да казвате 
дай, дай, дай, дай, дай, дай, дай, дай!
На народа вече май му втръсна
Ставайте мама ви мръсна!
Хайде вън от таз държава!
дай, дай, дай,
ОСТАВКА!