"Бирите и волейболът на "Орлов мост" не са начинът. Нашето общество страда от ниска култура на живот, а оттам и приоритети, и представите му за успех са никакви."

Думите са на 36-годишен мъж. Той е скулптор и подкрепя антиправителствените протести. В района на Паметника на Съветската армия цари позната суматоха. Млади хора, събрали се на малки групи, смучат цигари, смеят се, скейтъри се надпреварват кой ще покаже по-добри умения с борда. На метри от тях е разположен лагерът на протестиращи граждани, които близо месец са блокирали кръстовището на Орлов мост. 

Скулпторът, едър с дълга брада и коса, стегната в опашка, разказва, че е изкарал 9-месечна служба. Бил е парашутист и е усетил "гърча""гаврите" и "издевателствата" на казармата. Бързо се пали на въпроса дали трябва да се върне задължителната казарма, както предлага ВМРО.

"Тея работи, че казармата те прави мъж, са пълни глупости. Ти като си влязъл мухльо, излизаш мухльо. Като си влязъл мъж, излизаш мъж. Нали си ги спомням: "Аз такова не ям" и мама и тате му носят дюнери на КПП-то. Нека има някаква подготовка, ама защо трябва да е военна? Някакво социално участие, при евентуално земетресение или пожари е много по-важно да знаеш какво да правиш. Стрелянето с автомат не е най-важното."

Според него е хубаво да има образователен ценз, а задължително гласуване - само при положение, че е електронно. За лустрацията няма мнение, но не се е появил политик или партия, които би подкрепил. 

На метри от нас тийнеджър търси цигара от жени на средна възраст. Без да се замислят, те отвръщат на молбата му. Питам ги какво мислят за връщането на казармата. И за разлика от скулптора, който е служил в парашутните войски, двете дами отсичат, че военната служба е от изключително голямо значение. Според тях на идните поколения им липсват дисциплина и навици, които може би само в казармата могат да се възпитат. 

"Аз такова не ям." И какво правим? Млади мъже на по 20 години, иначе мускулести, татуирани, а това не ядат, онова не ядат. Не могат да се перат, да си готвят, изобщо да се грижат за себе си. Как ще възпитават деца?" , казва едната дама.

Жените казват, че когато са били на по 16 години, са минавали задължителна подготовка в училище, по професионална линия са били и на военни обучения, които дори тогава да са им били неприятни, сега им носят добри спомени. 

За еднополовите бракове мненията им се разделят. Едната не вижда проблем в гей браковете, другата обаче смята, че не е нужно двама души да са сключили съюз, за да живеят заедно. Но и двете са толерантни към хомосексуалните и не смятат, че в конституцията трябва изрично да подчертава, че бракът е съюз между мъж и жена. И двете не подкрепят протеста, защото смятат, че исканията му са неадекватни. 

"Това протест ли е? Аз за моите 55 години съм участвала във всички протести. През 1997 година дъщеря ми беше на годинка, когато я оставих на родителите ми, за да отида на паметника и да викам "Който не скача, е червен". Сега ми блокирали кръстовището и вечер след работа се събират да пият бири за час-два.", отбеляза едната от жените.

 А другата е още по-скептична:

"Вдигат цената на парното, на тока, на водата, никой не излиза. Сега се сетили, тези дето на време не са гласували, да протестират. Ако има адекватни искания,  аз съм първа на площада."

Двете дават обща оценка обаче на президента Румен Радев - за тях той е политикът, когото днес не могат да понасят. Но на изборите са гласували за него. Няма личност, която да искат да подкрепят на предстоящите избори. А за лустрацията дават абсолютната си подкрепа. 

Група гимназисти са насядали небрежно в кръг. Въпросът за връщането на задължителната казарма направо ги изправя на крака. Момчетата започват да спорят, а момичетата запазват мълчание. Мненията им се разделят. "Аз съм си добре, защо да ходя в казармата?", пита едно от момчетата, а негов приятел обяснява: "В казармата ще станеш мъж".

Момичетата обаче влизат остро в този "мъжки спор" и изстрелват темата за феминизма. След като има борба за равенство между половете, трябва да има казарма или за всички, или за никого, смело обявява една от девойките. 

Учениците не знаят какво е лустрация. Но обвързаха понятието с шеговити препратки към чекмеджета със златни кюлчета, евро и пистолети. Те заявиха, че подкрепят протеста, но не участват в него, защото са малки. Не разбират и защо хора, за които "всички знаем, че крадат", продължават да са във властта.

В другия край на "Княжевската градина" момиче и момче, студенти в Холандия и Англия, споделят обща пейка. Те казват, че корупцията и слабата образователна система са ги изпратили в чужбина. Не виждат бъдещето си в България, но ще им бъде мъчно за родината. 

"Като изключим времето, което ще изгубя в подготовка за война, която може и да не настъпи, в България нямаме нито условия, нито ресурси, за да се проведе тази подготовка. Ако искат да се развива армия, значи имат планове да воюват или да крадат. Всички знаем колко пари се правят по време на войни. Аз си обичам България, ама съм против тия работи с "България на три луни". Не ме кефят.", каза младежът.

Тук се появяват и западноевропейските либерални идеи за равенство и разбиране между хората, които са им се отразили по време на живота в чужбина. 

"Не е нормално в Европа и САЩ да се легализират гей браковете, а тук да се забраняват със закон." - категорична е двойката, а момчето до нея добавя: "Това е ретроградно, хомофобско мислене."

Той е твърдо за лустрацията и дори мисли, че трябва да се направи пълна чистка в държавната администрация, докато момичето споделя друго:

"Не може да се докаже, че някой е такъв или онакъв. А и да може, трябва да се даде възможност на човек да се поправи." 

За двамата обаче е по-важно да има електронно гласуване, отколкото то да е задължително. На следващите избори не знаят за кого ще дадат гласа си.

На Орлов мост върви шумно шествие. На сцената вече е излязъл говорител, който смело нарича предложението на ГЕРБ за нова конституция "популизъм" и "начин да задържат властта". Момче от Бяла слатина с трибагреник на гърба също слуша речта. Започваме разговор, в който споделя за последните местни избори в града и как платеният вот променил резултатите. Преди вярвал в това да има образователен ценз при гласуване, но вече е против.

"Така могат да се отнемат демократични права и свободи, за които едно време сме се борили.", казва младежът, който е едва на 21 години. 

Но пък за това иска задължително гласуване и смята, че елекронното също е много важно. Не е съгласен с "прекалената либералност на Европейския съюз", казва, че е против еднополовите бракове, но не вижда смисъл това да бъде отбелязано в конституцията. И заедно с това казва:

"Не мога да повярвам, че ще съм на същата позиция като Джамбазки (Ангел Джамбазки, евродепутат - б.р.) и ВМРО."

Младежът казва, че се дразни от пиар кампаниите, които политиците си правят, включвайки се в протеста. 

"Не смятам, че сме готови за нова конституция, писана от човека, на който му е забранено да пише във фейсбук. Колкото до казармата, със сигурност трябва да сме подготвени, но трябва да е доброволна. В училище трябва да се възпитава чувство на отговорност и национален дух. Да се набляга на историята. Така достатъчно хора сами ще искат да влязат в армията.", казва той.

И е твърдо убеден, че лустрация трябва да има, но се чуди дали не е късно да бъде приложена в България. 

След като няколко от протестиращите призоваха част от групата на Орлов мост да подкрепи блокадата на бул. "Ситняково", младежът се насочи към Румънско посолство, скандирайки "Оставка".  И развя трибагреника над главата си.