С оглед на високия пътен травматизъм Пътна полиция обяви специализирана операция от днес до 26 август на територията на цялата страна.

Акцентите:

Първият е засилен контрол в малките насели места в областите Добрич, Варна, Видин, Габрово, Русе, Бургас и Пазарджик. Екипите ще следят за недопускане на управление след употреба на алкохол и/или наркотични вещества, както и от неправоспособни водачи. Патрулите ще бъдат разположени около питейни заведения и ще следят и за недопускане на отнемането на предимство на пешеходци от водачите на моторни превозни средства, както и за неправилно пресичане от пешеходци.

В дните от петък до неделя екипи на Пътна полиция ще има и по основните пътни направления и магистралите на територията на цялата страна. Униформените ще следят за спазването на скоростните режими, но и за неправилни маневри и спиране в лентата за принудително спиране на автомагистралите. При спиране на водачите ще се правят проверки и за невръчени електронни фишове.

В големите общински центрове и областните градове на територията на СДВР и областите София, Стара Загора, Пловдив и Русе ще има засилени проверки за недопускане на неправилно движение от пешеходци, както и за недопускане на отнемане на предимството им от водачите на МПС.

Подробностите за предстоящите операции днес представи инспектор Иво Писанов от националната Пътна полиция.

Той заяви, че от началото на годината са станали 3461 пътнотранспортни произшествия, а 255 души са загинали. 

На брифинга стана ясно още, че от началото на месеца са настъпили 427 ПТП-та, 39 души са загинали, а ранените са 539. От данните става ясно, че се доближаваме до тенденцията от миналата година за същия период.