Куиз шоу ще върви всяка вечер преди „По света и у нас“ по БНТ1, става ясно от новата програмна схема на обществената телевизия. От понеделник до петък от 19 до 20 ч., когато са новинарските емисии на Би Ти Ви и Нова, националната телевизия ще търси вниманието на отегчените  от сериозните теми зрители с „Последният печели“ – „семейна игра за знания“ с водещ Орлин Горанов. Новата програмна схема започва на 8 септември.

Ново токшоу пуска БНТ в края на седмицата – „Събота вечер“, и както става ясно от заглавието му, ще се излъчва всяка събота. Началният час е 21.

Димитър Павлов ще води съботното токшоу на БНТ

„От много време БНТ има нужда от нови формати, които да привличат и по-младата аудитория в ефира на телевизията, като същевременно запазваме утвърдените такива и правим ясно обособени времеви пояси на съдържанието“, коментира генералният директор Емил Кошлуков, цитиран в официалното съобщение на медията.

 

Още едно ново развлекателно предаване ще върви всяка събота от 17,30 до 18,30 ч. – „БНТ представя“, и според анонса, „български и световни звезди от различни сфери на живота ще споделят преживяванията, опита си и своите постижения“. В неделя е заложено още едно предаване – „БГ версия“, то ще тече от 23,15 до 0,15 ч. В него „най-обичаните български изпълнители ще изненадват зрителите със своите хитове в нови акустични и неочаквани версии“. И на двете не е посочен водещ.

Нов е и всекидневният блок „България на живо“ с програма от регионалните тв центрове в Русе, Варна, Пловдив и Благоевград. Ще се излъчва от понеделник до петък между 17 и 18 ч., където вероятно ще вървят и предизборните новини от страната. Не се съобщава неговият водещ.

„Светът и ние“ е другото ново предаване в програмата на държавната телевизия, заложено е всеки ден от 16,45 до 17 ч. Водещите са Евгения Атанасова-Тенева и Йоана Левиева-Сойер, които ще представят най-важните събития от света.

С нов начален час

Редица предавания тръгват с нов начален час. Най-фрапиращата промяна претърпява предаването „Библиотеката“, което досега вървеше в неделя от 11 ч., а занапред за книги по БНТ ще се говори всеки понеделник от 23,30 ч. „Култура.бг“ също е с нов час – 11, и с времетраене 45 мин. Неговите лица и занапред ще са Анна Ангелова, Александра Гюзелева и Димитър Стоянович. Преди „Култура.бг“ минава лайфстайл рубриката „100% будни“.

Горан Благоев е анонсиран от БНТ като водещ на предаването „Вяра и общество“, което в новата програмна схема вече ще върви от 16 до 17 ч. Религията ще бъде застъпена и в неделната програма на телевизията – първо в ранни зори преди 6 ч. с „Неделно евангелие“, след това от 18 до 18,30 ч. с „Домът на вярата“.

С нов час ще вървят предавания като кулинарното шоу „Бързо, лесно, вкусно“ – 16 (с водещ Ути Бъчваров). След него от 16,45 ще бъде „Малки истории“ – за хората в неравностойно положение (с водещ Ирен Леви)„Питай БНТ“ ще се излъчва в четвъртък от 21 до 22 ч. (с водещ Мира Добрева).

Обществената телевизия не се отказва от „БНТ на 60“ – заложено е всяка неделя от 19 до 20 ч. да се разказват истории за герои от миналото на първата българска телевизия. Това е атрактивен тв пояс и е възможно тази рубрика да фиксира часа за нещо друго в скоро време.

Някои предавания от БНТ2 са влезли в съботно-неделната програма на БНТ, едно от тях е „Музика, музика“ с водещи VenZy и Ева Пармакова. Двамата ще присъстват в обществената телевизия всяка неделя между 13,30 и 14 ч.

„По света и у нас“, „Панорама“, „История.бг“, „Референдум“, „Бизнес.бг“, „Бразди“, „Денят започва с Георги Любенов“ ще запазят обичайното си време на излъчване.

Пояси с филми и сериали

Три часови пояса за филми и сериали ще има в делничните дни по БНТ1. От понеделник до петък, от 14 до 14,45 ч. ще се излъчва семеен филм, следван от детски блок, а от 22 ч. започва късен сериал. От 17 септември тръгва „Бригада“ – руски сериал от 2002 г., вече показван по националната държана телевизия през 2005 г. Всяка събота от 14 до 15,30 ч. ще се излъчва романтичен сериал, а в неделя от 14 до 16,30 ч. ще вървят детски, семейни, приключенски и документални филми.

По вкуса на лоялната аудитория 

Новата програмна схема на БНТ е изградена след проучвания и анализ на предпочитанията на лоялната аудитория на БНТ, отбелязват от „Сан Стефано“ 29 и подчертават, че са заимствали опит в програмирането на обществените телевизии в някои от най-големите пазари в Европа. От есента обществената телевизия ще предложи актуално съдържание, по-добро позициониране на предаванията и нови актуални формати.

„Това беше огромно предизвикателство, защото БНТ е обществена телевизия и трябва да предлага съдържание за всички обществени групи, да включва предавания за образование, култура, религия, документални поредици и др. – обяснява директорът Кошлуков. – Същевременно търсенето е в посока на развлекателни предавания, които изискват значителни ресурси, с какъвто обществената телевизия не разполага.“

"Площад Славейков"