Алексей Навални вече е настанен в берлинската болница „Шарите“, където ще го лекува екипът, спасил живота на друг виден противник на Кремъл, който бе отровен – членът на „Пуси Райът“ Пьотр Верзилов. Верзилов беше докаран спешно от Москва в Берлин преди две години, след като също бе отровен с неизвестни субстанции.

 

Вече е започнал обстоен преглед на състоянието на Навални, който ще отнеме време.

"Когато имаме точна картина, ще решим и как да процедираме нататък", обявиха от „Шарите“.

44-годишният Навални бе качен на самолет в 4 часа тази сутрин в Омск и кацна на военното летище на „Тегел“, въпреки че предварително бе обявено, че ще кацне на летище „Шьонефелд“.  Самолетът е нает и платен от организацията „Кино за мир“. Лечението му също ще бъде поето от нея.

Кой стои зад „Кино за мир“?

Това е инициатива, създадена през 2002 година от словенския продуцент Яка Бизил. Идеята е да се събират средства от благотворителни мероприятия, които да отиват за различни каузи – например за опазване на околната среда или за възстановяване на щетите от война и природни катастрофи. Средства от кампаниите на Бизил отиват например за фондациите на Леонардо ди Каприо и Михаил Горбачов. От 2008 година „Кино за мир“ също е фондация.

Самият Бизил е продуцент на големи музикални събития и оупън- еър концерти от 1995 година. Организирал е концерти на Брайън Адамс, Андреа Бочели, Монсерат Кабайе, Лайза Минели. В края на 90-те години на миналия век Бизил вече е най-големият продуцент на оупън-еър събития в Европа, като е организирал близо 700 концерта и музикални продукции. Негова продукция са мюзикълите на Андрю Лойд  Уебър „Джийзъс Крайст Суперстар“ и „Евита“, мюзикълът на Елтън Джон „Аида“ и бродуейският мюзикъл „Джекил и Хайд“.

Създавайки фондацията „Кино за мир“, той заявява, че основната ѝ цел е да поддържа съзнанието за обществената значимост на киноизкуството, както и да подкрепя киното, което се бори да осветли големи световни социални, политически и хуманитарни проблеми.

От 2006 година Бизил е и филмов продуцент. Негова продукция е прочутият филм „Писма до Анна“, посветен на убитата журналистка Анна Политковская. Финансира документални филми за хвърления в затвора миянмарски сатирик Зарганар, също филмите на Дъстин Хофман и Антъни Хопкинс „After the Silence“ и „Song of Names“.

През 2016 година реализира заедно с китайския художник дисидент Ай Вейвей станалата символична инсталация със спасителни жилетки пред филхармонията в Берлин. С Леонардо ди Каприо и Михаил Горбачов създават „Зеления Оскар“, който се връчва на екоактивисти, също и „Спорт за мир“ заедно с Нелсън Мандела и Мохамед Али. Шон Пен успява с негова помощ да събере значителната част от средствата за „Хелп Хаити“ след разрушителното земетресение там.  

„Кино за мир“ организира всяка година успоредно с кинофестивала „Берлинале“ галавечери, на които големите филмови звезди събират средства за различни каузи. Според проверка на адвокати от 2002 г. до сега инициативата е събрала над 3 милиона долара за благотворителност.