Премиерът Бойко Борисов използва последните данни на международната рейтингова агенция "Fitch" за България като отговор на "критиките към нас". Той съобщи, че агенцията е потвърдила дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB със стабилна перспектива. И предупреди за пореден път, че се задава тежка и продължителна криза, но "сме на верния път":

Международните експерти отчитат, че благодарение на фискалната стабилност и натрупания излишък - икономиката ни издържа на натиска. Влизането ни в чакалнята на Еврозоната и Банковия съюз също допринася за поддържането на фискална стабилност на фона на нарастващата политическа несигурност, заявява Борисов във фейсбук. 

Министър-председателят допълва: 

Тези данни ни показват, че сме на верния път. И ни мотивират да работим още по-усилено, за да се справим заедно с предизвикателствата. С поредната положителна експертна оценка на авторитетната международна агенция ние отговаряме и на критиките към нас.

Потвърденият кредитен рейтинг BBB със стабилна перспектива според класификациите на кредитните агенции Fitch и S&P означава, че страната ни се намира  в средата на долната част на средното ниво в скалата. През април кредитната агенция също потвърди рейгинга на България на ниво BBB, но тогава понижи перспективата от "положителна" на "стабилна". Сега потвърждава оценката си от пролетта. Тогава бе отчетено очакване за спад на икономиката с 5,1%, като в доклада от август очакването за спад е още леко понижено и вече с 5,7% в сравнение с 2019 г. Основното обяснение е ефектът на пандемията от коронавирус и глобалната икономическа обстановка. Казва се още, че за второто тримесечие на 2020 г. икономиката на България се е свила с 9,8%, като в еврозоната процентът е 12,1 на сто. Прогнозата е, че през 2021 г. може да се очаква стабилизиране на икономическите показатели.

В актуалния доклад на кредитната агенция, публикуван на 21 август, е оценено, че приемането на България в ERM II и Банковия съюз през 2020 г. е важно постижение, което обхваща двугодишен процес на успешно прилагане на реформи и подобряване на устойчивостта на банковия сектор.

"Фокусът сега ще се обърне към постигане на критериите за присъединяване към еврозоната, както и спазване на специфични ангажименти на България, в това число подобряване на рамката за борба с прането на пари. Като част от процеса към присъединяване към ERM II България направи мащабни антикорупционни и правосъдни реформи, а властите се ангажират подобренията да продължат", пише Fitch.

И споделя прогноза, че според посоката на развитие и сроковете за оценка страната ни би могла да се присъедини към Еврозоната най-рано през 2024 г.

Според агенцията основните фактори, които биха могли да доведат до повишаване на рейтинга на България са: намаляване на макроикономическите и фискални рискове, подобряване на очакванията за растежа след COVID кризата, който от своя страна допълнително ще подкрепи и публичните финанси; напредък за присъединяване към еврозоната, подобряване на потенциала за растеж. До понижаване на дългосрочния рейтинг биха могли да доведат фактори като: продължително нарастване на държавния дълг; материализиране на условните задължения в публичните финанси; съществено влошаване на перспективите за растеж; възникване на значителни външни дисбаланси и/или влошаване на външната конкурентоспособност.

В анализа на Fitch за България за август има и пасаж за политическата обстановка в страната: 

"Политическата ситуация се заоблачи в последните месеци, като правителството е под натиск от множество протести с искания по отношение на върховенството на закона и борба с корупцията в България. Това подклажда политическо напрежение, а премиерът Борисов предложи свикване на Велико народно събрание за промени в конституцията и подсилване на правосъдието. Много е несигурно дали такива избори ще се случат или управляващата партия ГЕРБ само търси начин да намали натиска за предсрочни парламентарни избори (редовни избори би имало през март 2021 г.). 

Слабата подкрепа за традиционните партии (в това число и ГЕРБ) и появата на популистки фигури вероятно ще фрагментира вота на следващи избори, което ще затрудни съставянето на коалиция във време, в което властите ще трябва да се борят със социалните и икономически ефекти от пандемията. Това също така повдига въпроси за възможностите и ефективността на реформи в управлението. Все пак Fitch вярва, че като цяло има малко рискове за развитието на икономическата политика (в това число и приемането на еврото), благодарение на дългогодишния междупартиен консенсус за запазване на монетарната и фискална стабилност". 

Пълния анализ на Fitch за България към август 2020 г. можете да видите ТУК.