Знаете ли какво е общото между „националната конференция“ на ГЕРБ (онова с баталните сцени) и „националното съвещание“ на прокуратурата (това от днес)? Че „по устав“ такива формати няма. От което можем да направим и обоснованото предположение (по един бивш силов министър) за голямата степен на неотложност за провеждането на тези две мероприятия. От тях трябваше да разберем, че демокрацията е под заплаха. 

Ако Бойко Борисов като политик може да си позволи да вкарва в оборот старата мантра плашило: „Вие комунистите ли искате да дойдат на власт?!“, то мнозина все още продължават да не разбират какво трябваше да демонстрира Иван Гешев с днешното прокурорско събрание, кръстено "отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз". И най-вече срещу кого трябваше да се демонстрира.

От което следват някои уточняващи въпроси:

Първо: Критиките към работата на прокуратурата представляват ли риск за правовата държава – което се съдържа в цитирания чл. 7. Ако е така, то значи от обвинението би следвало да са много чувствителни натури, което от своя страна не би следвало да кореспондира и с трудовите им характеристики.

Второ: Политическата независимост, за която говори прокуратурата, трудно се демонстрира, когато сред официалните ти гости са все представители на управляващата коалиция и тези, сочени като нейни скрити партньори във властта, като: министрите на правосъдието и на вътрешните работи Данаил Кирилов и Христо Терзийски, депутатът от ДПС Хамид Хамид, евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, лидерът на "опозиционната" "Воля" Веселин Марешки, депутати от "Обединени патриоти" - коалиционен партньор на ГЕРБ (Искрен Веселинов, ВМРО, Валентин Касабов, НФСБ и евродепутатът Ангел Джамбазки; шефката на правната комисия в парламента Анна Александрова (ГЕРБ), евродепутатът на ГЕРБ Асим Адемов и др.

Трето: Ако под заплаха за „тежко нарушение на върховенството на закона“ се разбират антиправителствените протести, с които се иска оставката и на главния прокурор Иван Гешев, погледни точка първа. Или междувременно покрай написването на „нова“ конституция някои права на гражданите са били премахнати и не сме разбрали за това.

Четвърто: Ако пък случайно мероприятието е било посветено на президента Румен Радев, то е добре да припомним на държавното обвинение, че Радев обяви своята конституционна реформа преди повече от половин година. Сега пък обяви, че вече била готова, но никой не е помирисвал дори преамбюла й. И по всичко личи, че ще остане все така дълбоко пазена тайна.

Пето: Ако пък от обвинението визират извънпарламентарните опозиционни партии и коалиции, като „Демократична България“ например, тая неотложност на днешното й мероприятие пак би изглеждала необяснима с оглед определянето на такива политически формации като „маргинални“.

Шесто: Може пък от прокуратурата да считат за заплаха предложената от ГЕРБ „нова“ конституция. В която единственото неудобство за главния прокурор би било това, че ще трябва да отскача до Народното събрание за „отчет“, вместо да е в някое село, с което ще лиши борбата с битовата престъпност от каскета си. Тази хипотеза обаче пак нещо не се връзва – с това масирано присъствие не само на представители, а и на цели автори на конституционната промяна (Кирилов) като гости на „съвещанието“.

Освен ако... „Пленумът на ЦК на Прокуратурата“, както го титулува вече народното творчество в социалните мрежи, не е идвало да се покаже като същата онази демонстрация на сила и власт, която демонстрира Ахмед Доган, отказвайки да напусне летния сарай за няколко часа, докато хората се „наплажуват“, и обграждайки се с жив щит от активисти на ДПС. Дали е така – не се наемаме да твърдим. Само ще споменем, че всичкото прокурорско воинство стана на крака, за да „изгласува“ предложената от Гешев декларация. Пък на листа с речта на един прокурор бяха написани името и длъжността му най-отгоре. Да не стават грешки.

Така е. Прокуратурата трябва да отстоява своята независимост. Най-вече от себе си.