"Правителството е законно избрано, държавата е стабилна, не смятам, че държавата трябва да се хвърли в хаос, като се изместят редовните избори с 2 месеца." 

Така министърката на енергетиката Теменужка Петкова коментира пред бТВ продължаващите вече 48 дни протести с искане за оставките на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и предсрочни избори, на които Борисов отговори с идея за старт на консултации за свикване на Велико народно събрание. Думите й идват в деня, в който ГЕРБ започва консултации с останалите парламентарни партии в търсене на 120 подписа под проекта за нов основен закон. Все още не е ясно кой точно е писал въпросния документ, но според Петкова той е добра основа за започване на дебати по същество за промени в конституцията.

Попитана как така едновременно няма нужда от парламентарни избори преди редовните през март, но в същото време има нужда от бързо свикване на вот за Велико народно събрание, министърката обясни, че в ГЕРБ темата за нова конституция се дискутира от 2014-2015 г., но сега е дошъл моментът, подходящ да се започне разговорът за рестарт на системата.

"Чуваме гласа на хората и виждаме какъв е дневният ред, който иска да постави обществото", смята Петкова. Това е версията, която повтарят представителите на властта от по-миналия петък, когато Борисов лансира идеята. 

Консултациите на ГЕРБ с партньорите им от "Обединени патриоти" - ВМРО и НФСБ поотделно и независими народни представители, започват днес. Управляващата коалиция има общо 116 от нужните 120 гласа за внасяне на проекта за конституция официално. След това започва да тече срок между 2 и 5 месеца, в които той да отлежава, а за решение за свикване на ВНС са нужни поне 160 гласа. Аритметиката показва, че това мнозинство е невъзможно без подкрепа от ДПС или БСП. Социалистите вече отказаха участие в консултации с ГЕРБ. ДПС засега мълчи - очаква се позиция на партията преди старта на политическия парламентарен сезон на 2 септември. 

Диверсификация на газа с терминала в Гърция, "Балкански поток" няма нищо общо с "Турски поток"

Министър Петкова коментира и новината от вчера - финализирането на договора за участие на държавната "Булгартрансгаз" в терминала за втечнен газ край Александруполис, Гърция. Премиерът Борисов и гръцкият му колега Мицотакис присъстваха в Атина на подписването на документа, с който страната ни става собственик на 20% от проектната компания, която строи съоръжението. То трябва да започне да функционира през 2022 г. 

По думите на Петкова това значи реална диверсификация на трасетата и източниците на природен газ за българските граждани и бизнеса, по-конкуретни цени на синьото гориво и сигурност. Тя припомни, че "Булгаргаз" резервира 500 млн. куб. м газ от терминала годишно за период от 10 г. 

Сметките показват, че това е обемът на около 1/6 от потреблението на природен газ в България годишно към момента. 

По думите на Петкова посланиците на САЩ в България и Гърция са поздравили лично премиера Бойко Борисов за стратегическото решение. Те обявили проекта за успех и на американската външна регионална политика, а министърката обяви, че това е така, защото САЩ ще предлагат втечнен газ на Балканския регион през бъдещия терминал. 

Министърката за пореден път защити т.нар. проект "Балкански поток", който свързва тръбите на "Турски поток" между турската и сръбската граница на наша територия. И обяви, че той няма нищо общо с двата руски газопровода - "Турски" и "Северен поток 2", на които САЩ обявиха, че ще наложат санкции. За първия газопровод САЩ имат претенции именно към т.нар. втора тръба, чието трасе върви пред България през Сърбия към Унгария.

Припомняме, че макар България да нарича проекта "Балкански поток", Борисов бе на откриването на "Турски поток" в Истанбул с Путин и Реджеп Ердоган и там увери руския държавен глава, че строежът на българска територия върви по план. Там присъства и Александър Вучич. 

"Балкански поток" се отличава и с това, че той се реализира от държавната компания "Булгартрансгаз", изцяло по правилата на Европейската комисия, това е разширение на газопреносната мрежа на България, плаща се от България", твърди Петкова. 

За това, че огромният капацитет на тръбата през България е резервирана за години напред от "Газпром" и търговец на газ, свързан с "Газпром", министърката отсече, че това е съобразено с европейските правила, защото са проведени търгове. На входа на "Балкански поток" има 10% свободен капацитет, а на изхода - около 22%, което значело, че на изхода имало свободен капацитет за 3 млрд. куб. м газ, който можел да се ползва от различни доставчици. 

Теменужка Петкова настоя, че оставката на Жаклен Коен от поста на изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг е по лични причини. Не даде повече подробности.