Конституцията е израз на минималния консенсус, който се постига не просто в парламента или във Великото народно събрание, а в обществото. Това каза пред БНР доц. д-р Наталия Киселова - преподавател по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“.

„Конституцията може да бъде подобрявана. Изцяло нова сигурно може да бъде направена, но ужасявам се от мисълта (казвам го като юрист), че може да се подготви и приеме текст по начин, по който се подготвят и приемат законите“, коментира Киселова в предаването "Преди всички".

Тя определи предложения, които сега се лансират, не само от ГЕРБ, но и от ВМРО и отделни представители на партии, като „екзотични" и посочи, че "ни връщат назад, вместо да ни дърпат напред“.

С всички сили ще работя да не се стигне до свикване на ВНС. Не защото България няма нужда от по-добра конституция, а защото не искам да бъде правена по този начин и от хора, които не уважават компетентните и експертите“, заяви доц. Киселова и допълни, че "ако единственото усилие е да спечелят време, това е грешно политически".

Проектът, който ни беше предложен, доста увеличава властта на прокуратурата, смята още Киселова.

„Не може онзи, който е страна в процеса, да предлага увеличаване на наказанията. Увеличаването на наказанията бори ли престъпността? Отговорът е „не“.

Ако се стигне до решение за ВНС, неминуемо ще се стигне и до промени в главата, свързана с държавния глава, прогнозира още доц. Наталия Киселова.

Тя не вижда сред исканията на протестиращите вече повече от 40 дни ясно изразено такова за свикване на Велико народно събрание.

Част от независимите народни представители си комуникират директно с Борисов, други бяха в БСП и има един от ДПС, отбеляза още конституционалистката.

„Така че, когато гледаме как гласуват, можем да предполагаме как ще се позиционират. И тук вече става много деликатно за самите народни представители от ГЕРБ. Те трябва да изберат с кого е най-малко опасно да се коалираш, имиджово. Това е политическата част.“

Дали ще съберат 120 или 121 подписа, в ГЕРБ трябва много добре да преценят с кого се коалират, защото е „много възможно някой да преспи и да премисли“, допълни още тя.

Валя Гигова. Снимка бТВ

Пред бТВ не по-малко остра бе адвокат Валя Гигова - член на Висшия адвокатски съвет (ВАдС), който също прати становище против проекта на ГЕРБ за нова конституция.

„Във времена, когато се предлагат такива радикални решения на радикални проблеми, Висшият адвокатски съвет не може да мълчи, защото мълчанието е равно на съгласие. А ние изразяваме категоричното си несъгласие с внесения проект, с начина, по който е изготвен и предложен на останалите партии от политическа партия ГЕРБ“, заяви адвокат Гигова.

По нейните думи трябва да се направи анализ какви промени трябва да се направят в основния ни закон и дали те трябва да станат чрез ВНС, както и дали да се засяга частта за Великото народно събрание в действащата конституция. Според Гигова проектът за конституция на ГЕРБ е пълен с грешки и неточности.

„Няма как да предлагаш "нова" конституция, предвид, че 90% от текстовете ѝ от старата. Предлагането на нова конституция е самоцел, за да се свика Велико народно събрание“, смята адвокатът, според която се цели „туширане на общественото напрежение“ от страна на ГЕРБ.

Юристката от Висшия адвокатски съвет е категорична, че с предлагането на законодателна инициатива на съдебната власт се нарушава разделението на властите, а намаляването на броя на депутатите е в разрез с принципа на представителство на гражданите в законодателната власт.

Гигова призова депутатите, които не са представители на определена партия, а на всички граждани от техния избирателен район да не подкрепят предложението на ГЕРБ. Според нея има дефицити в настоящата конституция и то в частта за съдебната власт, но за тяхното отстраняване не е нужно приемане на нова и свикване на ВНС, а анализ на тези дефицити и отстраняването им.