С пламенни речи и обръщения във фейсбук, с които се подгрява всенародният протест -"Великото народно въстание" на 2 септември, преминава 53-ят ден на антиправителствения протест. Друга група граждани, предвождани от Станислав Недков-Стъки, президент на спортната федерация по ММА (смесени бойни изкуства), се събраха отново на контрапротест на кръстовището пред Румънското посолство. Те се определят като граждански патрули, които не позволят на протестиращите отново да блокират кръстовището бул. Ситняково.

Традиционно протестиращите се събраха пред площад "Независимост". "Искам да благодаря на служителите на БОП, които ни следят, подслушват, за да докладват на властта. Не се хабете, момчета, ние всичко си казваме тук", обяви Арман Бабикян от "Отровното трио". Днес ни пя певица от Перник, а в сряда чакаме винкели от Перник, каза и адвокат Николай Хаджигенов. Наричат ни метежници, затова да ги пометем, призова от трибуната бившият служебен премиер Ренета Инджова.

Около 30-ина души се събраха отново на контрапротест на кръстовището пред Румънското посолство, съобщи БНР. Те застанали на тротоара пред посолството, за да заявят несъгласието си с продължаващите вече 53-и ден протести и блокади в центъра на София. Според тях протестите са незаконни и нарушават правата и спокойствието на гражданите.

"Нямат нотариален акт за тези кръстовища, просто да ги изчистят, защото може да се стигне и до сблъсъци. Кои са повече се вижда на избори, когато даваме вота си, а не кои са излезли повече на площадите и кои хвърлят яйца".

"Те не са отишли там, за да протестират, а просто да пречат на всички останали.", коментираха пред БНР участници в контрапротеста.

Целта на хората, които се събират всяка вечер пред Румънското посолство е да не позволят на “метежниците“, както те наричат протестиращите, да блокират и това кръстовище.

Разрешителното им за тези сбирки изтича утре, те смятат да поискат удължаване от Общината. Категорични са, че всяка вечер ще са тук и ще се противопоставят на беззаконието.

Повечето присъстващи пред Румънското посолство са възрастни хора, има и полиция, се казва в репортажа на БНР.