Втори опит сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България да бъде купен от "Еврохолд" чрез регистрираната в Нидерланция компания “Ийстърн Юръпиън електрик къмпани”. В края на миналата седмица Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала ново производство, след като съдът й върна предишното решение. А то беше с отказ сделката да се случи.

Съдебното решение на Административния съд в София бе на 22 юли. Имаше срок за обжалване, но комисията не се е възползвала. КЗК трябва да заплати на “Еврохолд” разноските по делото в размер на малко над 10 хил. лева. 

Сагата с продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България се точи от години, след като първият опит за продажба - на фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова - предизвика и политически скандал. През 2019 г. бе обявен новият кандидат-купувач за 7-те компании и от групата ЧЕЗ. Очакваше се цената да е около 330 млн. евро. 

Антимонополният орган обаче не позволи това да се случи в изненадващо бързо производство - то приключи за едва 10-ина дни. Основният мотив тогава - че 77,3% от приходите на “Еврохолд” са от застрахователни услуги, което ще му даде предимство при търговията на ток на свободния пазар. Решението бе обжалвано. 

През юни миналата година, когато стана ясно, че между ЧЕЗ и "Еврохолд" е постигнато споразумение след дълги преговори, не липсваха политически коментари. Тогава от ДПС заявиха, че "сделката се осъществява в корупционна тишина" и призоваха управляващите да задействат органите на държавата, които са компетентни, да се произнесат по тази сделка, а именно – ДАНС и трите регулатора – КЕВР, КФН и Комисията за защита на конкуренцията. Реакция имаше и от БСП, като в декларация Корнелия Нинова обяви, че упрваляващите давали ЧЕЗ на "втора Гинка".

През юни тази година сред няколкото записа, изтекли в публичното пространство, с глас, който много прилича на този на премиера Бойко Борисов, бе споменато името на "Еврохолд". Гласът от записа казва: "Иначе раздуйте това, че вкарах КФН (Комисията за финансов надзор б.р.) по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене."