"Еврохолд България", втората компания, която се опитва да придобие бъларския бизнес на ЧЕЗ, но получи отказ от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), ще търси правата си в съда. Чешката компания също е предприела административни мерки.

Това става ясно от съобщение на "Еврохолд" от днес.

"Еврохолд България" АД ще защитава интересите на своите над 9000 акционери след решението на Комисията за защита на конкуренцията за забрана на сделката с "ЧЕЗ Груп", следвайки своята отговорност пред тях и изпълнявайки своите задължения. 

"Еврохолд" вече внесе жалба в Административен съд - София област. Чешката енергийна група също предприе административни мерки срещу решението на българския регулатор", посочват от компанията.    

Оттам допълват: "Еврохолд" продължава изпълнението на обявената през октомври стратегия за създаване на силна регионална ютилити компания в рамките на холдинга по модела на "Евроинс Иншурънс Груп" АД (EИГ), която е една от големите застрахователни групи в Югоизточна Европа (ЮИЕ). Компанията запазва интереса си към придобивания в енергийния сектор в региона и вижда в тях възможност за диверсификация на портфолиото си.  Създаденият от "Еврохолд" енергиен борд, който включва утвърдени международни и български енергийни експерти, продължава да работи за реализация на стратегията за развитие на ютилити бизнеса на холдинга в ЮИЕ." 

В края на октомври КЗК забрани концентрацията между предприятия, която ще се осъществи чрез придобиване на непряк едноличен контрол от страна на „Еврохолд България“ АД върху предприятията на ЧЕЗ в България. Комисията заключи, че "обединяването на опита, икономическия ресурс и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектори създава предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група и значително възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответните пазари".

Решението дойде изненадващо бързо - антимонополният орган си даде време от 4 месеца да се произнесе по сделката за българския бизнес на ЧЕЗ, но произнасянето стана много преди крайния срок. И на фона на изпратените допълнително огромен масив от документи от страна на "Еврохолд", които се опитаха така да докажат, че имат право на покупката. Един от членовете на органа изрази особено мнение срещу решението - Анна Янева.

По същество може да се приеме, че решението на КЗК има шанс да падне в съда, защото бързото производство на антимонополния орган може и да е нарушило буквата на закона. В закона за защита на конкуренцията е записано, че когато КЗК предприеме задълбочен анализ на конкретна сделка, всяко заинтересовано лице може да представи информация или становище относно ефекта на концентрация върху конкуренцията на съответния пазар в 30 дневен срок. Който за КЗК не бе изтекъл.

"Еврохолд" и ЧЕЗ имат възможност да обжалват решението на Административния съд - София област пред Върховния административен съд. От чешката компания неотдавна се заканиха да съдят страната пред арбитраж. 

Това е вторият опит за продажба на ЧЕЗ, който КЗК спря - преди това същото се случи и с кандидат-купувачите от "Инерком" на Гинка Върбакова.