„Провали ли се светът с COVID-19 – провали се! Имаше ли солидарност – нямаше! Бяхме ли неподготвени – категорично неподготвени!“

Така министър-председателят Бойко Борисов коментира на Стратегическия форум в Словения реакцията на ЕС по отношение на пандемията от коронавирус, която дойде на Стария континент през март. Той участва в лидерския панел, който дискутира бъдещето на Европа след Брекзит и кризата, предизвикана от COVID-19.

Сред другите лидери са премиерите на Чехия, Полша, Унгария, Хърватия и Италия, президентът на Сърбия и шефът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

„Показахме ли, че в условията на война и пандемия не сме готови – показахме! Март месец се пазаряхме една с друга държавите как да пуснем зелените коридори. Надпреварвахме се една с друга държавите коя първа ще затвори границите си и всеки се спасяваше сам за себе си“, отбеляза Борисов.

По думите му България "беше солидарна, произвеждахме медицински облекла, шлемове, маски и на всички, които са поискали в Европа, сме изпратили“.

Борисов изрази притеснения, че и към този момент държавите членки не разполагат с единен медицински протокол за действия при COVID-19 в контекста на очакваната втора вълна. А още няма и ваксина.

Според министър-председателя предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват да сме по-обединени от всякога.

Той припомни пред останалите лидери, участващи във форума, че пандемията постави на изпитание здравните и икономическите системи и продължава да бъде фактор за нестабилност и несигурност:

„Всички искаме да бъдем по-добре подготвени и да реагираме по-ефективно на кризите. В рамките на ЕС са необходими солидарност и единомислие между държавите членки, за да бъдем силни в справянето с кризата“, подчерта премиерът Бойко Борисов. 

Премиерът заяви, че подкрепя инициативата на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за глобален отговор на пандемията, която от първата кампания за събиране на средства през май 2020 г до началото на август е събрала близо 16 милиарда евро.

„Това е силен и ясен сигнал за глобална солидарност“, изтъкна Бойко Борисов. И даде положителна оценка на адаптирането на триото, председателстващо Съвета на ЕС – Германия, Португалия и Словения, към предизвикателствата на пандемията и насочването на усилията за осигуряване на бързо икономическо и социално възстановяване, което да доведе до засилване устойчивостта на Европа. 

Да бъде създаден спешно медицински щит за действие срещу COVID-19 в Европа, предложи още Борисов, като според него чрез този медицински щит всички държави членки следва да реагират по различен начин при червен, жълт или зелен код. Борисов добави, че единният медицински протокол трябва да посочи как да функционират училищата и детските градини, дали се разрешават, или се забраняват спортните прояви в ЕС и по какъв начин.

„Освен хилядите човешки животи, които загубихме, парите, които загубихме, работните места, които загубихме, ние загубихме най-важната битка – за психическото здраве на хората“, акцентира още премиерът и добави, че всеки човек се събужда с мисълта дали има сигурност.

„Ние какво им казваме всеки ден – идва втора вълна, която ще е по-лоша от първата. Протести и бунтове в цяла Европа – защо? Защото не знаят има или няма, ние още спорим има или няма COVID-19”, заяви още той.

Но заключи: "Няма по-добро място от ЕС“.

Министър-председателят подчерта, че въпреки безпрецедентното предизвикателство, пред което е изправена и България, в страната ни продължава изграждането на всички ключови за региона и Европа проекти. „А сме на най-трудното място – между Турция, Крим и Черно море.

В изказването си министър-председателят говори и за Западните Балкани, за предизвикателствата пред Европа заради "Брекзит" и за бъдещите отношения с Обединеното кралство. Пред лидерите от Югоизточна Европа министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че в този изключително важен момент от развитието на Европа е нужно държавите да останат обединени и да покажат, че могат да се справят ефективно с настоящите предизвикателства. 

 

Премиерът се е срещнал в Словения и със заместник помощник държавния секретар на САЩ за Европа Матю Бойс, съобщи правителствената информационна служба. Двамата са обсъдили инициативата "Три морета", която по думите на Борисов "има важна роля в задълбочаването на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях по линията Север–Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса".

Благодарни сме за подкрепата на САЩ за изпълнението на приоритетни инфраструктурни проекти като междусистемната газова връзка Гърция–България (IGB) и на терминала за втечнен природен газ край Александруполис в Гърция. Това е гаранция за сигурността на енергийните доставки не само в страната ни, но и в целия регион, заяви още българският министър-председател.

Той съобщи преди това чрез фейсбук профила си за разговор със сръбския президент Александър Вучич. От публикацията става ясно, че с Вучич е обсъден друг енергиен проект - т. нар. в България "Балкански поток" (който свързва "Турски поток" през България със Сърбия, а оттам Унгария, като на откриването на "Турски поток" с Едроган и Путин присъстваха Борисов и Вучич - б.р.).

Борисов е уверил сръбския президент, че продължава усилената работа по АМ „Европа“ и „Балкански поток“, които са проекти от огромно значение не само за България и Сърбия, но и за целия регион. Участъкът от магистралата от Драгоман до Сливница ще бъде завършен предсрочно до ноември.

Пак във фейсбук бе пусната и снимка на Борисов с премиера на Унгария Виктор Орбан, който също е на Стратегическия форум.

"Високо ценя приятелските отношения между България и Унгария. Вярвам, че те ще останат такива и занапред. С унгарския премиер Виктор Орбан обсъдихме предизвикателствата, свързани с COVID-19. Пандемията постави на изпитание Европа и света. Много важен и показателен за ЕС ще бъде начинът, по който ще се справим и ще излезем от кризата", написа министър-председателят в социалната мрежа. 

Очаквайте подробности.