Ескалация на напрежението на обявения утре - в първия работен ден на Народното събрание протест - очаква столичната полиция. Това се разбра от кратка пресконференция на старши инспектор Иван Георгиев от отдел "Охранителна полиция" към СДВР. На няколко пъти обаче Георгиев подчерта, че информацията се базирала на "публично достъпните електронни медии", навярно визирайки социалните мрежи. Там имало "граждани със собствени мнения - че не следва мероприятието да бъде мирно", посочи инспекторът. 

След което призова всички протестиращи да се дистанцират от лица, които видимо търсят провокации, и да ги посочват на униформените.

"Уважаваме правото на гражданите на протест, но ги призоваваме към опазване на обществения ред и разграничаване от граждани, които са с явни намерения за нарушаване на общестевния ред", заяви Георгиев.

Припомняме, че в първите дни на продължаващите вече 55 дни антиправителствени протести, с които се иска оставката и на главния прокурор Иван Гешев, имаше опити за ескалиране на напрежението от отделни лица, но демонстрантите успяваха да ги изолират. Все пак на няколко пъти се стигна до сблъсъци, единият от които, след като от ГЕРБ бяха организирали митинг в близост до антиправителствената демонстрация. През тази нощ бяха заснети и кадри на полицейско насилие, породили вътрешна проверка, приключила със заключения за превишаване на полицейските правомощия.

Оттогава насам случаите на ескалация на напрежението са единични.

В Столичната община има подадено официално заявление за предстоящо протестно мероприятие в същия район - заяви още Георгиев, като обаче не стана ясно от кого е подадено то и дали не е от организаторите на т. нар. контрапротест.

На въпрос очаквате ли сблъсъци, старши инспекторът посочи: "Не мога да очаквам, това ще се види на утрешното мероприятие." "Пред района с палатките ще има достатчно полицаи, не мога да отговоря ще се премахват ли палатките", заяви още.

На всички възлови места ще има служители на Пътната полиция, които ще се грижат за реда и спокойствието, заяви и Тони Славев от отдел "Пътна полиция" към СДВР. И призова гражданите към търпение.

От БСП призоваха официално симпатизантите си да се включат в протеста утре пред Народното събрание.

На съвместно заседание Изпълнителното бюро на Националния съвет на партията и ръководството на парламентарната група "единодушно изразиха подкрепата си за продължаващите почти два месеца справедливи протести на българските граждани", съобщиха от пресцентъра на партията.

"Призоваваме социалистите и симпатизантите на БСП да се включат активно в протеста на 2 септември /сряда/ от 8 часа пред Народното събрание, както и да продължат участието си в протестите в цялата страна", гласи  позицията, изразена след заседанието.