„Капитаните“ на българската енергетика изглежда също усещат, че корабът потъва и по команда отвън го напускат (какъвто е и случаят с оставката на шефката на ЦИК), преди това да се случи. ДПС усеща идващата катастрофа, за която носи основна отговорност, и бърза да се разграничи.

Между многото новини обаче някак незабелязана остана една - за държавния газов търговец "Булгаргаз". Въпреки многото самохвалство за намалените цени на природния газ, фактите остават – за месец юли сме купували руски газ почти три и половина пъти по-скъпо, отколкото турските ни съседи. И за да бъде унижението още по-безспорно, още по-евтин е бил природният газ в „унижената“ и заобиколена от "Газпром" Украйна. Тоест и от северна посока, и от южна, всички са намерили формулата за евтиния газ. У нас "Булгаргаз" откри формулата на кабалните високи цени, през които се източва национално богатство, за да се върне като лично на малцина политически бизнесмени на върха.

Двойното дъно

"Булгаргаз" купува и продава газ и за суми над 500 хиляди лева (това е прагът, установен в устава на компанията) без одобрение „отгоре". Но това се променя. Изглежда напълно нормално търговците в "Булгаргаз" да имат по-голяма свобода – особено, ако се играе на борса и на ден стават десетки сделки. Подобна стъпка дори е закъсняла.

Проблемът е, че тя има двойно дъно, защото се използва за търговия извън борсата, за преки сделки без състезателни процедури, които фаворизират фирми, близки до властта. По-голяма част от търговията с газ в ЕС днес не е по дългосрочни договори, а е спот търговия, която изисква динамика извън стандартните процедури за одобрение от страна на компанията майка, а през нея - и от министерството на енергетиката. Но ако погледнете последните покупки на "Булгаргаз" на природен газ, те до една са с посредници, които ненужно оскъпяват вноса. Досещате се защо.

На всичко отгоре, държавният търговец не разполага с кадрови капацитет за борсова и спот търговия, нито с практика да поддържа активни позиции на наши и чужди борси през брокери, както в България, така и в региона. Дългите години на договори с "Газпром" го превърнаха от компания в администрация, която осчетоводява и плаща пристигащите фактури от монополния продавач, съответно издава и чака плащане към себе си от своите клиенти. На практика компанията е лишена от контрол върху веригата на стойността, която започва от находището – не участва в проучвания и добив, няма операции зад граница, свързани с търговия с газ... Изобщо, докато светът отиде хиляди мили напред в тази сфера, "Булгаргаз" си остана в соца.

Известно е, че начело на борда на компанията е бившият шеф на БЕХ Петьо Иванов. Той сега ще одобрява договорите. ,Другите двама са изпълнителният директор Николай Павлов. И станалият известен с мрежата от фирми, които пряко или косвено управлява и контролира като мажоритарен или контролиращ собственик – Илиян Дуков. Неговата единствена експертиза е, че е основател на ГЕРБ. И тримата са част от „дрийм тийма“ на бившия енергиен министър и активен фактор в ГЕРБ Делян Добрев.

За толкова години на монополно поведение, ръководството на "Булгаргаз" така и не направи необходимото да обучи или наеме активни търговци, които да са равностойни на конкурентите при различните опции за търговия с природен газ, включително форуърдни и суапови сделки, спот търговия, да не говорим за различните видове хеджиране на валутните рискове. За това днес мениджърите на компанията с такава неохота посрещат вестта за договори извън зоната на собствения им комфорт - с азерски и втечнен природен газ. Проблемът им е, че в балансите на компанията ще се формират излишъци, които трябва да се продават извън дългосрочните договори. Този функционален бъг в конкурентноспособността не може да се компенсира за кратко време, но правителството продължава да не прави нищо.

Уж имаме борса, през която трябваше да минава търгуваният у нас газ, но тя не засяга най-големия вносител – "Газекспорт". Много от другите вносители на газ правят формални сделки, които се договарят извън борсата и се сключват през нея за няколко минути. Досегашната практика на „скрити“ сделки, през условни търгове с предпоставени печеливши, продължава. С важното уточнение, че БЕХ и министерството вече няма да следят сделките на "Булгаргаз".

Доказателствата са очевидни, включително „преки“ сделки за покупка на природен газ, докато компанията "Боташ" бе спряла „за профилактика и ремонт“ "Турски поток" на турска територия.

Търговската тайна като прикритие за некомпетентност

Търговската тайна остава дежурното прикритие на некомпетентност и корупция, които би трябвало да бъдат заменени с редовна информираност на публика и клиенти, типични за листвани на борсата компании.

До две-три години, още преди да изтече договорът с "Газекспорт", е много вероятно държавният ни търговец да претърпи сериозни загуби на пазарен дял на българския пазар, на който ще навлязат големи играчи, включително от региона, и ще приключва години със значително по-слаби продажби и нарастващи количества „излишен“ руски и азерски газ по договори за задължително изкупуване. Съкращаването на прогнозите за бъдещите приходи ще свие капитализацията на компанията. Хазната и данъкоплатците ще изгубят няколко стотин милиона евро. Тези 21 милиона лева „печалба“, които дружеството декларира в отчетите са за полугодието на 2020 година, са нерелевантни, защото са реализирани в условията на монополно положение и регулаторен комфорт, а не в условията на остра конкуренция.

Вместо да нагнети допълнителни количества от евтин газ /близо два пъти по-ниски цени/ в ниския сезон след месец май тази година, от "Булгаргаз" са нагнетили с близо една трета по-малко количества газ в ПГХ „Чирен“, отколкото миналата година. Никаква идея от оптимизация на ценови политики и управление на резерви. И сега, като природният газ естествено поскъпва с приближаването на есента, клиентите са принудени да купуват по-скъпия „нов“ газ от "Газпром" през "Булгаргаз". Скандалното оттегляне на искането за повишение на цената на природния газ от 1 септември, след натиск от премиера Борисов, за да не се усилва енергията на протеста, на практика премахва дори последната илюзия, че компанията се управлява и съобразява с правилата на пазара.

Всеки, който работи с борсите, ще ви каже, че през последните два-три дни цените на европейските борси скочиха с цяло евро на МВтча и вече минаха 11 евро/МВтч, което де факто покрива 20-те процента увеличение, които "Булгаргаз" иска. Само това обаждане ще струва на компанията няколко десетки милиона лева загуби. Но шефовете ѝ предпочитат да си запазят постовете си и да изпълняват прищявките на премиера, вместо да съхранят компанията.

Цялото време на прехода от монополен към либерализиран пазар бе проспано и последствията не закъсняват.  И главната отговорност е на политиците и на премиера Борисов.