"Ако напрежението ескалира допълнително, заявявам категорично, че полицейските служители ще използват физическа сила и помощни средства така, както ни е вменено по закона за МВР". 

Това заяви преди малко директорът на СДВР Георги Хаджиев по време на извънреден брифинг за събитията пред Народното събрание. Припомняме, че протестиращи са обградили сградата на парламента, докато вътре тече заседание на депутатите. Има няколко пострадали протестиращи, както и журналисти - от лютив спрей, използван от полицията. Един от операторите на бТВ пострада сериозно и по информация на медията е откаран с линейка към най-близката болница. 

Хаджиев беше категоричен, че до момента служителите на реда са ползвали само средства за защита, дори докато демонстрантите се опитваха да обърнат един от бусовете на жандармерията. 

"Ние сме длъжни да пазим както нашия живот, така и живота и здравето на гражданите", заяви директорът на СДВР. 

Той допълни, че е ясно видимо, че агресията срещу полицейските служители ескалира. По думите му срещу униформените са хвърляни домати, ябълки, яйца и дори камъни. 

"Над 20 служители са обгазени, не мога да кажа към комента с какво вещество, и се наложи да ползваме защитни средства за нашата лична защита."

Накрая той се обърна към демонстрантите и помоли да опитат да свалят напрежението.

"Ние сме там, за да запазим гражданския мир и да не допускаме грубо нарушаване на обществения ред. До момента ние сме пасивни".