Сблъсъци, арести, подстрадали протестиращи и полицаи. Камъни, яйца, домати, бутилки с вода летяха към сградата на бившия Партиен дом, докато вътре заседаваха депутатите. Стигна се и до употреба на спрейове с лютив газ. Десетки хиляди се събраха да поискат оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Така изглеждаше 56-ият ден на антиправителствени протести, обявен като ден за "велико народно въстание". Той започна с арест и продължи с локални сблъсъци между демонстранти и полицаи.

На 2 септември депутатите се върнаха на работа, но не в сградата "на опашката на Коня", а в Партийния дом. И антиправителствените демонстранти бяха там, за да ги посрещнат, още в 7 ч. Протестът беше обграден от полиция и жандармерия, по жълтите павета от БНБ към НХГ не можеше да се мине нито навън, нито навътре към множеството.

Малко преди 8 ч. - преди началото на новата сесия, протестиращите пред новата сграда на Народното събрание се опитаха да пробият полицейския кордон около нея. Служителите на реда повалиха на земята един от демонстрантите и му сложиха белезници. 

 

Други протестиращи клатеха коли на жандармерията и един се беше качил на една от тях.

Около 8.20 ч. имаше втори опит да се пробие полицейската блокада откъм сградата на Българската народна банка.

Сили на жандармерията в пълно снаряжение за борба с безредици - защитни костюми, шлемове, щитове и палки, сформираха "клин" и се врязаха в група протестиращи, които бутаха един от полицейските автомобили и се опитаха да разкъсат блокадата. Представител на протестиращите, който отговаря за реда на площада, призова хората да се успокоят, като някои седнаха дори на земята.

Множеството между сградата на Българската народна банка и Народното събрание скандираше: "Ма-фи-я!"

Докато хиляди хора се събираха около парламента, малко преди 9 ч. президентът Румен Радев, придружен от вицепрезидентката Илиана Йотова, излезе от сградата на президентството и през хората се отправи към Народното събрание, където да произнесе реч за старта на есенната сесия.

Държавният глава не отговори на въпросите на заобиколилите го репортери, посочвайки, че не ги чува от виковете на протестиращите. Единствената му чута реплика беше: 

"Вече  няма никакво значение какво е казал Борисов."

Депутатите влизаха през различни входове на Партийния дом, макар само един да се води официален. Но нито един народен представител не стана обект на "народната любов". Демонстрантите хвърляха предмети по централния вход. Около 9 ч. бе пусната и първата димка - характерно за първите дни на протестите.

Малко след 9 ч. майките от "Системата ни убива" направиха верига с овързани една за друга инвалидни колички пред щитовете на полицаите.

В този час в Партийния дом започна и речта на Радев, като от "Дондуков" 2 се бяха погрижили да сведат словото му до множеството навън. Преди речта депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала и това бе съобщено по микрофона на жълтите павета като:

"Депутатите избягаха от речта на президента."

Множеството ги освирка.

Заседанието продължи да се излъчва от колоните, когато дойде ред на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова да говори. "Иска ли някой да слуша г-жа Дариткова? Иска ли някой да я слуша?!" - попита Арман Бабикян от Отровното трио - неформален организатор на протестите.

"Български полицаи, българския народ пуснете в неговото Народно събрание. Което българско знаме дойде при вас, вие сте длъжни да му сторите път. В името на Бога и в името на България", обърна се към униформените и отец Дионисий, който е сред множеството от първия ден на протестите.

Около 9.45 ч. президентът се опита да се прибере в сградата на "Дондуков" 2, но множеството непрекъснато го спираше. Дочуха се призиви от негови симпатизанти:

"Говорете с генералите, говорете с армията."

В 10 ч. демонстранти атакуваха автомобил на жандармерията и се опитаха да го обърнат. Наложи се униформените да използват лют спрей, за да ги спрат. От него пострадаха репортерката на бТВ Канна Рачева и операторът ѝ. Телевизията предаде, че протестиращи хвърлят и камъни по полицията. 

Напрежението започна да ескалира с всяка изминала минута. Хвърляха се и бомбички.

"Ако напрежението ескалира допълнително, заявявам категорично, че полицейските служители ще използват физическа сила и помощни средства така, както ни е вменено по Закона за МВР", предупреди на специален брифинг шефът на СДВР Георги Хаджиев. 

 

Полицията се оплака, че нейни служители са били пръскани с лют спрей от демонстрантите.

Междувременно някои протестиращи се опитаха да изровят павета от уличната настилка от двете страни на парламента, но казаха, че нямат намерение да ги хвърлят. От високоговорител демонстрант призова всички жени и деца да се изтеглят от сцената до 11 часа.


"Борисов, ти успя, обедини всички българи срещу себе си, честито, Борисов!", заяви адвокат Николай Хаджигенов, единият от Отровното трио.

От уредбата звучаха “Черната овца” на група "Ахат", AC/DC и дори сръбската група S.A.R.S. с тяхната култова "Перспектива".

Към 11 ч. се разнесе призив протестиращите да се хванат за ръце и да обградят парламента. Полицията задържа няколко демонстрати, които влязоха в ръкопашен бой с нея. И от двете страни - от органите на реда и от демонстрантите - имаше пръскане със спрей. Срещу полицейските кордони полетяха пластмасови бутилки с вода.

Откъм БНБ все по-силно започна да се усещаше мирис на газ.

От "Демократична България" казаха, че полицейската блокада е незаконна, защото има съгласувателно писмо за протест на пл. "Независимост" и на бул. "Цар Освободител". Те призоваха полицията да пусне хората на законния протест, който те са заявили по съответния ред.

Протестиращи обърнаха контейнер за смет и замеряха полицаите с отпадъци от него. Кордонът обаче удържа на няколко поредни напъна.

Откъм бул. "Дондуков" силите на реда започнаха да хвърлят звукови гранати. Те са предназначени само да стряскат със силния си звук.

Множеството скандираше:

"Еничари!" и "Пазите престъпници!", "Бойко е шубе!"

По това време, докато под прозорците на Министерския съвет кипеше и вреше самият премиер Борисов пусна бодро видео във фейсбук за отпускани пари, а правителственото заседание мина онлайн.

Към 11.20 часа репортерите на Клуб Z предадоха, че на "Дондуков" е изведен от приятели обгазен протестиращ с тениска на партия "Възраждане".

Към 11.30 ч. откъм "Дондуков" се появиха явно организирани момчета, нахлузили черни маски - като тези, които се слагат под каска на ски или мотор. Врязаха се да се бият с полицията. Униформените периодично извеждаха по някой по-активен встрани, за да го "респектират".

От МВР публикуваха кадри, на които се виждаше как провокатор пръска полицаи с лют спрей:

Публикувано бе и видео на изваждането на едно от емблематичните жълти павета от протестиращи:

Протестиращи мият ръцете и лицата си от лютия спрей, с който бяха пръскани от жандармерията.
Други пък готвят бали сено, с които да замерят полицаите. По-късно запалена слама полетя към кордона на площад "Независимост".

След 11.30 часа след като заседанието на парламента свърши, полицията започна да извежда депутатите през бул. "Дондуков".

От СДВР съобщиха за осем задържани протестиращи само към този час.

В 12 часа започна контраофанзива на полицията, която успя да избута протестиращите по-надалеч от парламента. 

Единият от Отровното трио Арман Бабикян призова полицаите:

"Свалете шлемовете, протестираме срещу тях, не срещу вас."

Към 12.07 часа от трибуната се чу призив лекар да отиде към Министерския съвет, където има колабирал човек. Линейка беше пропусната през протестиращите, съпътствана от полицаи. Мъж на около 55 г. падна и остана доста дълго време в безпомощно състояние на паважа. Точно докато медиците оказваха първа помощ на пострадалите, от полицията пак пуснаха сълзотворен газ.

Това даде основание на Бабикян от трибуната да извика:

"Докато лекарите оказват първа помощ, полицията обгазява."

Още една жена и един мъж се насочиха към дошлата междувременно втора линейка. Медицинските екипи бяха изпратени с овации, а огромното множество показа, че може за секунди организирано да се отмести и да се отвори коридор за линейката.

Около 12.30 се появи информация, че още един журналист, който отразява протеста е пострадал. Репортерът на БНТ Николай Минков беше откаран с линейка в болница.

"На няколко пъти той попадна в епицентъра на сблъсъци между полиция и протестиращи и беше обгазен. Приет е в очен кабинет в болница "Царица Йонна" ("Исул"), където ще му бъдат направени промивки", съобщиха от БНТ.

Към 13 ч многохилядно множество се бе скрило на сянка отстрани на президенството.

Към 13.20 часа обаче възникна напрежение на ул. "Леге". Според свидетели трима цивилни полицаи са повалили младеж, бил е задържан с използване на сила от тях, предаде репортер на Клуб Z.

Битият младеж обяснява какво се е случило.

Така едва започналото да спада напрежение отново ескалира - десетки обградиха полицаите, дошли като подкрепление на тримата си колеги. На място слезе и районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков, който започна да преговаря с полицаите.

По-късно освободеният благополучно младеж Георги Христов разказа, че е казал нещо на полицаите, те тръгнали към него и когато той побягнал, го свалили на земята и започнали да го удрят. Разскъсан е бил панталонът му. Той бе и сред напръсканите с лют спрей по-рано.

По-късно от софийската спешна помощ отчетоха, че е имало обгазени повече полицаи отколкото протестиращи. А общо 45 души са потърсили медицинска помощ в лечебни завадения и спешни медицински звена.

По данни на СДВР към 16 часа са били задържани 35 души. А шефът на столичната полиция Георги Хаджиев се оплака, че "срещу българската полиция не бяха изправени мирно протестиращи граждани, а криминален контингент и ултраси, доведени от провинцията и търсещи директен сблъсък".