Директорът на СДВР Георги Хаджиев днес благодари на българските полицаи, каза, че само те са  успели да запазят гражданския мир, че са имали срещу себе си небивали случаи на агресия, на които не са се поддали и дори са били "на моменти пасивни".

Това стана на втори поред брифинг в деня, белязан със стълкновения с десетките хиляди протестиращи и с - както се разбра в крайна сметка - повече напръскани полицаи, отколкото граждани.

Полицейският шеф отбеляза, че въпреки техните призиви, "не срещнахме разбиране и се търсеше директен сблъсък от страна на протестиращите".

Въпреки сигналите от правозащитници и "Да, България", той обяви, че действията на униформените са били изцяло в техните законови правомощия,...

"... дори, бих казал, на моменти пасивни!" 

И още:

"Срещу българската полиция не бяха изправени мирно протестиращи граждани, а криминален контингент и ултраси, доведени от провинцията и търсещи директен сблъсък", каза той.

Към този час Хаджиев посочи, че на 27 МВР служители е оказана медицинска помощ, а на 100 е оказана помощ намясто след използването на лютив спрей.

Срещу тях пък е имало - "лица, които са с противогази и лични предпазни средства".

Затова Хаджиев попита:

"Кой мирен гражданин отива на протест с противогаз?"

Другото било вече ответна реакция на полицията, както и "в отговор на инстинкта за самосъхранение на самите полицаи".

Според директора на СДВР срещу колегите му са летели метални пръти, дървени колове, камъни и павета от софийските улици.

"Въпреки това опитахме да внесем спокойствие и ред у... трудно бих могъл да ги нарека протестиращи."

От думите му стана ясно още, че 35 са задържани и отведени в районните управления, като "много голяма част от тях са от една политическа партия, на която прокуратурата поиска заличаване" (явно "Възраждане" на варненския лидер Костадин Костадинов, б.р.).

От 35-те задържани 30 са с криминалистически регистрации за всякакъв вид престъпления, допълни още Хаджиев.

"Не позволихме напрежението да ескалира, както и да пострадат невинни и мирни граждани. Мисля, че с действията си българските полицаи доказаха, че ние сме на страната на реда.

Искам да благодаря на колегите, които понесоха огромна агресия на улицата, както и на представителите на медиите", допълни той.

Полицейският ръководител призова всички "да не се поддават на криминални лица и склонни към агресивни действия".