Десетки хиляди гневни българи се събраха в сряда вечер на пореден масов протест с искане за оставки на правителството и на главния прокурор след сутрешните сблъсъци с полицията, които отбелязаха първия ден от новата сесия на парламента. Той започна мирно, но в късните часове беше помрачен от насилие както по-рано през деня. Полицията би протестиращите, пръска ги с лютив спрей и докара водно оръдие.

Над 60 души са били арестувани, съобщи зам.-директорът на СДВР Андон Златанов, който посочи, че стотици от участниците в демонстрацията са били там умишлено, за да предизвикат безредици.

"За съжаление, дойдоха и много хора, чиято единствена цел беше да предизвикат напрежение, сбивания, нахлувания в сградите на институциите", каза той. "Над 100 бомби, пиротехнически изделия... агресивните хора бяха много, имаха чукове, метални палки, метални пръти...разбира се, че бяха добре организирани...Има една граница, която беше премината и беше премината с много днес...Агресивните лица бяха няколкостотин".

Демонстрацията беше на традиционното ѝ място между президентството, новата сграда на парламента и Министерския съвет. Това беше най-многолюдният протест, откакто те текат всекидневно вече 56-и ден. Скандирания "О-став-ка!" отекваха отново многократно и гръмогласно над жълтите павета.

Събитията в сърцето на София от направиха заглавия в емисиите на световните агенции. "Гневът продължава да тътне в България", пише Франс прес.  Агенцията се спира на сблъсъците и арестите тази сутрин. "Манифестациите продължават от два месеца срещу консерватора Борисов, обвиняван в корупция и мафиотски практики", отбелязва тя.

Ройтерс цитира името на протеста - "Велико народно въстание" и посочва, че той е бил против плановете на управляващите за нова конституция. "Протестиращите обвиняват управляващия за трети път Борисов и главния прокурор Иван Гешев в провал в борбата с корупцията, която ерозира върховенството на закона и облагодетелства властни магнати в най-бедната страна на ЕС", пише агенцията.

Протестът започна мирно, нямаше демонстранти с качулки и каски, не станаха стълкновения със силите на реда, които бяха по-малко отколкото сутринта. По-късно обаче се появиха маскирани младежи, някои от протестиращите се опитаха да провокират нови сблъсъци, замеряйки полицаите с бомбички, бутилки и кенчета с бира.

Междувременно се разбра, че цивилни полицаи са задържали около 18 часа днес в София лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, чиито привърженици бяха сред най-активните в сблъсъците със силите на реда тази сутрин.

В страницата на Костадинов във фейсбук се появи съобщение, че той е бил задържан от цивилни полицаи и отведен с автомобил "Форд". От видео на страницата се видя и как цивилни искат личната му карта, вижда се и колата, с което кадрите приключват.

На пресконференция по-рано директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев каза, че голяма част от 35-те задържани лица днес са били "свързани с една партия, която прокуратурата поискала да бъде заличена", като имаше придвед "Възраждане" А 30 души от тях са били криминално проявени "с престъпления от цялата палитра на Наказателния кодекс".

"Това е лъжа. Задържани са седем човека от "Възраждане", като нито един от тях няма криминална регистрация. Всички те са изрядни български граждани и данъкоплатци, с чийто данъци се плащат заплатите на полицаите", отрече Костадинов.

Задържането на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

По-късно привърженици на Костадинов се събраха пред сградата на СДВР.

На страницата на партията във фейсбук се появиха снимки на хора, които се опитват да откъртят жълти павета.

Малко след 21.30 часа група демонстранти започнаха да хвърлят бомбички срещу служители на жандармерията на централния вход на Партийния дом. Полицаите свалиха шлемовете и вдигнаха щитовете.

Неизвестен мъж координираше залповете срещу полицейските сили (във видеото). Преди поредният щурм да започне, жени от протестиращите се опитаха да направят жива верига пред полицаите и дори да ги прегръщат. Това обаче не предотврати новите безредици.

 

Полицията успя да изтласка атакуващите я демонстранти, но първоначално не задържа никого от тях.

Сред псувни и викове жандармерията изтласка демонстрантите върху палатковия лагер. Бяха разрушени палатки, разбити кашпи, разхвърляни пейки.

Протестиращи започнаха да замерят силите на реда с каквото им падне, включително с жълти павета от уличната настилка пред парламента, парчета от лагера, още бомбички, а в един момент - и стъклени бутилки..

Полицаите обаче успяха да разширят периметъра и да го удържат.

Малко преди 23 часа към сцената на сблъсъка се приближи полицейско водно оръдие. След това полицията премина в настъпление и изтласка протестиращите, а зад тях напред се придвижи водното оръдие. 

Отново бяха пръскани с лютив спрей и бити участници в събитията, журналисти, които ги отразяват, включително и репортерът на Клуб Z Борислав Кръстев. 

Половин час преди полунощ жандармерията успя да освободи от протестиращи по-голямата част от ларгото и да го обгради с плътни кордони. Малко след това се видя как полицаи отвеждат задържани демонстранти.

Част от протестиращите се придвижиха към улица "Съборна", където обърнаха контейнер за отпадъци. Полицаите продължиха да ги преследват и тук, а от прозорци на околни сгради върху пазителите на реда се изсипаха различни предемети и вода. Демонстрантите хвърляха празни бутилки от бира по служителите на МВР.

Те продължиха да настъпват срещу демонстрантите по "Леге", някои от които бяха съборени и удряни. Други се опитаха да се барикадират с контейнери за смет. Полицаите продължиха да настъпват по улицата, да блъскат протестиращи, един от тях дори влезе в заведение по "Леге", в което някои от гражданите влязоха, за да избегнат настъпващата жандармерия, но негов колега бързо го измъкна.

В крайна сметка след кратко блокиране на "Съборна" и "Леге" полицаите се върнаха към президенството и отново образуваха кордон там. Ларгото бе блокирано напълно и от към БНБ.

"Има доста пострадали полицаи. В момента уточняваме колко точно е броят им. Мисля, че всички бяха свидетели на каква безпрецедентна атака бяхме подложени",  каза пред Нова телевизия главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той добави, че провокаторите на сблъсъците са част от агитки и че са хвърляли самоделни взривни устройства, а не обикновени пиратки. 

"За нас е ясно от кои са и кой ги организира. Тези действия са абсолютно режисирани и бяха очаквани. Бих могъл да кажа, че имат доста добра подготовка. Опитваме се да запазим мира, да се държим по най-добрия начин. Днес всички прекалиха, търсят кръвта, опитват да я получат. Няколко пъти опитахме да предотвратим това", каза още главният секретар на МВР.

Полицията разполага със записи, които ще разпространи на по-късно, каза Иванов.