COVID-19 отмени много резервации за почивка, а и все още променя в крачка много планове. Справя ли се светът (и България) с пандемията - експертите казват "не", но оттук насетне от нашата лична отговорност зависи да спазваме т. нар. три "Д" - дисциплина, дезинфекция, дистанция. Къде, ако не в хотел, може да почивате дори и през есента, без да се налага да се съобразявате с всички правила, които налага физическата изолация? Клуб Z продължава със своята поредица "Ваканция на социална дистанция", в която ви представяме идеи за безопасна почивка.

Когато искаш да си къмпингар, но без 1000 други къмпингари и всичките съпътстващи негативи на това понятие, свързани с масови тоалетни и пликчета от хипермаркети... Та, какво правиш тогава?

Просто е - отиваш на Дунава...

COVID-19, а и настаналото преосмисляне на целия ни "ърбън" начин на живот впоследствие, сякаш допълнително напълниха тази година биваците край Лом.

Бидейки напълно безплатни, те винаги са съществували - започват на запад от града, след излъскания комплекс "Чайка" (реновирана перла от соца) в посока Видин и преди селата Орсоя, Сливата, Добридол.

В шубраците край града изненадват истински "катуни", обаче често снаряжени ако не с последна дума на техниката, то с базови удобства.

Местните - без желание да се афишират, признават, че няма по-голям кеф от цяло лято, прекарано именно тук. "Сезонът" е 3 дори 4 месеца.

Дали спират работа ли? Не, естествено - просто от бачкане не се прибираш в апартамента, а направо на Дунав. Сутрин се къпеш в реката и отиваш на работа. Ако главата те боли от предната вечер, топваш я в Дунав... Като ти се допишка... Е, за това си има обособени спонтанни места в гората.

Други акостират тук в петък вечер и си тръгват в понеделник призори - включително търпи и каране до София за 2,5 часа. През останалите дни просто няма кой да ти барне палатка, тента, навес, каравана или каквото там имаш (включително и саморъчно направени бунгала, без акт 16).

Ако си водите малки русалки, те със сигурност ще си умрат от удоволствие.

Има истински екстри - като угасени фризери, "работещи" с най-обикновен лед, елгенератори за по-слабите консуматори като телевизия и уредби. Напоследък могат да се видят приспособления, които са истинско бижу, или други, които са напълно причудливи.

Има и по фъншуй.

Всичко тук те навежда да перифразираш Стефан Вълдобрев: кеят е до бивака, а бивакът е до кея.

А пък, като казахме главобол, тя - пущината - обикновено боли след нощ като тази:

И една много важна забележка - отворете някоя интернет търсачка и напишете с големи букви: "средства против комари"... Купете си ги всичките и в никой случай не забравяйте да ги сложите в багажа си.