Лионел Меси обяви, че остава в "Барселона" и за следващия сезон. Аржентинецът даде емоционално интервю за сайта на Goal.com.

Мегазвездата посочва, че семейството му приело много тежко решението да си тръгне от единствения клуб, за който е играл професионално. Със сълзи. Освен това не му било позволено да заиграе в друг отбор, напускайки сводобно, а исканите 700 милиона евро, записани като откупна клауза, са непосилни за нито един тим.

"Когато обсъждах намерението си да се махна с жена ми и децата, се стигна до брутална драма, рече Меси. - Всички заплакаха. Децата ми не искаха да си тръгнат от Барселона, не искаха да сменят училището. Но аз гледах напред, исках да играя на най-високо ниво, да печеля титли, да се състезавам в Шампионската лига... Ти губиш или печелиш, но трябва да се състезаваш. Най-малкото да се опиташ, а не да губиш от "Рома", "Ливърпул", в Лисабон... Всичко това ме накара да се замисля и предприема промяна."

Меси е мислел, че може да си тръгне в края на този сезон - нещо, по собствените му твърдения, за което е имал обещание от Жосеп Мария Бартомеу. Имал е свободата да вземе това решение, но само на думи. Впоследствие босът се отметнал, а Лео го определя като "лош мениджър".

"Сега те (клубът, бел. ред.) твърдят, че не мога да си тръгна, тъй като не съм го заявил преди 10 юни. А ние по това време се борехме за титлата в Ла Лига по средата на този ужасен коронавирус, който повлия лошо на целия сезон. И това е причината да продължа в този клуб. Оставам, защото президентът ми обяви, че единственият начин да напусна е някой да плати 700 милиона евро. Това е невъзможно."

"Има и друг начин - да отидем да съд. Но аз никога няма да тръгна да се съдя в Барса, защото това е клубът, който обичам, клубът, който ми даде всичко, след като дойдох тук. Клубът на сърцето ми. Животът ми е тук. Дадохме си всичко един на друг. Знам, че никога няма да тръгна срещу себе си и да се съдя с "Барселона", продължи Меси.

Нататък той разкрива неща от личния си живот - нещо, което прави рядко пред медиите:

"Матео е малък още и не разбира какво е да се преместиш и промениш живота си. Тиаго е по-голям. Той е чул нещо по телевизията и започна да задава въпроси. Не исках да разбира каквото и да било за моите проблеми, да трябва да обмисля какво е да учи в ново училище и да търси нови приятели. Разплака се и ме помоли да останем. Това беше тежък момент. Разбираемо е. Решението беше трудно. Аз обичам Барселона и няма да намеря по-добро място, където и да било. Все пак имам правото да взема решение. Да потърся нови голове и предизвикателства. И утре ще се върна обратно, защото в "Барселона" имам всичко."

"Синът ми израсна тук, семейството ми се формира тук, аз съм от тук. Няма нищо лошо в това да искаш да напуснеш. Имах нужда от това, както и клубът, би било добре за всички. Съпругата ми ме подкрепи и застана до мен с цялата болка в душата й", разкрива величието.

По-рано днес Хорхе Меси - бащата на Лео, написа писмо до испанската Лига, в което оборва твърдението ѝ, че освобождаващата клауза в размер на 700 милиона евро в изтичащия догодина договор на звездата с "Барселона" е в сила, независимо, че сезонът е приключил през август, а не през юни.

И че всеки, който иска да привлече аржентинеца, трябва да плати тази сума. Така Ла Лига на практика взе страната на клуба в спора с желаещия да си тръгне без трансферна сума футболист.

Лео пожела да напусне със специален факс, но дни по-късно организацията се произнесе и в последните дни се водеха разговори между Хорхе Меси и президента на "блаугранас" Жосеп Мария Бартомеу.

“Ръководството на Ла Лига очевидно не е безпристрастно и защитава интересите на клубовете, пише Меси-старши. - Не знам какъв договор са анализирали от Ла Лига, но са допуснали очевидна грешка. Очевидно е, че в този случай клаузата за 700 милиона евро не важи.”

Той цитира точка 8.2.3.6 в контракта, според която клаузата от 700 милиона евро е невалидна, ако играчът иска да го прекрати в края на сезон 2019/2020.

Което подсили мистерията за намеренията на неговия син. Преди публикуваното интервю. От вчера медии в Испания и Аржентина убедено започнаха да твърдят, че №10 е променил намерението си и бил готов да остане поне още един сезон.

Пак днес в. "Ел Мундо" написа, че Бартомеу е разследван за корупция от каталунските власти. Предстоят президентски избори в началото на следващата година. Кандидат №1 за подписа на Меси бе "Манчестър Сити", мениджър на който е Пеп Гуардиола - треньорът, направил най-много за кариерата на гениалния футболист.