Почти всички задържани в "кървавата сряда" от полицията бяха пуснати днес от съда днес без мярка за неотклонение или с парична гаранция. С изключение на един, който остава в ареста заради "повторяемост на престъплението", съобщава БНТ.

Общият брой на обвинените бе 22-ма души. Магистратите обаче приемаха, че или действията им не могат да се окачествят като особено дръзки, или няма достатъчно доказателства, или че не става въпрос за хулиганство, а за изразяване на граждански възгледи.

Сред пуснатите по-рано през деня бе и Пламен Стоянов по прякор Дамбовеца.

Пред Районния съд в София по-рано бе организиран протест с искане за освобождаване на останалите в ареста демонстранти, задържани по време на т.нар. „Велико народно въстание“ на 2 септември. 

 

Сутринта всички входове на съда бяха затворени, а според близки на задържаните до тях не са били допуснати дори адвокати. 

Иначе - пет дежурни състава гледаха мерките за неотклонение. Седем от тях са за постоянно задържане под стража с обвинения за хулиганство, някои с „особена дързост и цинизъм“ и „посегателство срещу полицаи“.

Участниците в днешната демонстрация пред съда обаче са убедени, че истинските виновници за ексцесиите на втори септември не са в ареста. 

"Подкрепям всички, които са против ГЕРБ. Ако не може мирен, накрая ще стане агресивен мачът, брутален. Мисля, че и към 200 са били задържани и някакви глупости говориха – 60 били криминално проявени, а сега тук се гледа мярката на 20. Къде отидоха другите 40?", заяви пред БНР един от тях.