Президентът на Китай Си Цзинпин заяви днес, че страната му е действала по един открит и прозрачен начин във връзка с избухването на пандемията от коронавируса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Си увери, че Китай е положил конкретни усилия, за да помогне за спасяването на десетки милиони човешки животи по света по време на пандемията.

На церемония в Пекин в чест на лица, отличили се по време на борбата на Китай с болестта, Си каза, че страната е първата голяма икономика, която се е върнала към растеж през пандемията. Според него този факт показва силните способности и жизнеността на Китай.

Сред отличените на церемонията бяха Чжон Наншан, висш експерт по респираторни заболявания, който идентифицира вируса на тежкия остър респираторен синдром през 2003 г. и който оглави усилията на правителстството и при сегашната пандемия, Чжан Боли, специалист по традиционна китайска медицина, оглавил изследванията за методи за лечение на болни от COVID-19, съчетаващи традиционни китайски медикаменти и западни лекарства, Чжан Дингуй, ръководител на болницата в Ухан за пациенти с коронавируса, и Чън Вей, която е военен медик, постигнал големи успехи при изследването на коронавируса и разработването на ваксина и методи за лечение на болните, допълва сайтът на телевизия Си Си Ти Ви.

Първият от четиримата получи Медала на Републиката, а останалите трима получиха титлата "народен герой".