Оръжейният търговец Емилиян Гебрев изпрати отворено писмо до премиера, до главния прокурор, до президента и до посланиците на страните ЕС и НАТО у нас, в което настоява отравянето му, известно като случая с "българския новичок", да бъде внесено в дневния ред на дискусиите в Съвета на Европа редом до тези с отравянията на Алексей Навални и Сергей Скрипал. 

"Българските власти трябва да опровергаят създаденото през последните години убеждение, че прислужват на чужди интереси, които противоречат не само на интересите на нашата страна, но и на интересите на нашите съюзници. Съответно България трябва да предложи сега и веднага активно взаимодействие за разкриване на цялата истина около "българския новичок" през 2015 г., атентата във Великобритания (срещу Скрипал) през 2018 г. и сега - "случая Навални", пише Гебрев.

Поводът за това писмо е поредното спиране на разследването за отравянето на Гебрев - на 25 август. За него оръжейният търговец сам съобщи преди седмица, като даде да се разбере, че пак ще поиска подновяването му. Разследването беше спирано три пъти досега. Гебрев търговец многократно е разказвал вече, че българските власти умишлено според него отказват да разширят обваха на разследването, свивайки го само до тримата задочно обвинени руски граждани, които обаче са недосегаеми за българското правосъдие. Затова и освен въпросът с "българския новичок" да бъде поставен на ниво ЕС и НАТО редом до случаите с бившия руски шпионин и руския опозиционер, Гебрев настоява още за:

България незабавно официално да поиска техническо съдействие от Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО). Както е известно, макар и страната ни да е член на ОЗХО, отказва техническа помощ по установяване на веществото, с което е отровен Гебрев. Формално от обвинението твърдят, че са поискали помощ от експерти на организацията, но тя отказала - нещо, което Гебрев оспорва.

България незабавно да заяви съществуват ли в някаква форма остатъци от веществени доказателства, които биха помогнали за нов, по-задълбочен анализ на използваното в България бойно отровно вещество - изброява още Гебрев. 

Както й:

Българските власти проактивно да се включат в съвместни действия с властите в Германия и Великобритания за общи усилия при разкриването на престъпленията.

България да поиска официално от Русия съдействие по изясняване на самоличността на установените обвиняеми по делото, както и на останалите, които се намират в процес на изясняване.

Българските власти да разширят разследването на очерталите се възможни български съучастници, подбудители и поръчители на терористичния акт срещу Гебрев и сина му (който също беше отровен).

Очаквайте подробности.