Благодарствени писма вече заливат Върховната административна прокуратура (ВАП), която напоследък е доста активна по теми - от заровените пестициди, през водната криза до строежите на Ахмед Доган и Васил Божков.

Така например от днешно прессъобщение става ясно, че в прокуратурата е получено благодарствено писмо "от гражданите и кмета на гр. Калофер" (Румен Стоянов, който преди това бе отстраняван от поста по подозрения в конфликт на интереси, б.р.), а поводът е "бързата реакция на ВАП, свързана с качеството на водата в града".

Там е работата, че ВАП е възложила проверка след медийни публикации, че водата там е негодна за пиене.

"В благодарственото писмото гражданите споделят надеждата си, че проблемът, който датира от години, ще бъде решен след намесата на ВАП."

Това е относително нов почин - да се благодари спонтанно от граждански групи на държавното обвинение. Предишна такава иновация наблюдавахме в стотиците писма на подкрепа, които заливаха Висшия съдебен съвет по време на изборите на Иван Гешев като (единствен) кандидат за главен прокурор. Те по правило идваха от струкутри "отдолу" - подчинени на Главния като прокуратури, следствени отдели и такива на МВР. Но имаше и от учени и хора като Димитър Иванов и ректора на УНСС Стати Статев.

После весевъзможни организации на прокуратурата - включително и чистачки, подкрепиха борбата й за независимост, която ръководството твърди, че води срещу "зачестилите опити за влияние".

Ето и съобщението на прокуратурата:

Гражданите и кметът на гр. Калофер благодариха за бързата реакция на ВАП, свързана с качеството на водата в града

Гражданите и кметът на гр. Калофер изпратиха писмо до Върховна административна прокуратура (ВАП), в което изказват своята благодарност за бързата реакция на ВАП във връзка с изнесената информация за проблеми с чистотата и снабдяването с водата в града.

На 02.09.2020 г. ВАП възложи проверка за качеството на водата в гр. Калофер на министъра на здравеопазването и на министъра на регионалното развитие и благоустройство. Поводът за проверката бяха публикации в медиите, в които се твърди, че водата там е негодна за пиене, че от чешмите тече кал или въобще не тече вода и често се въвежда воден режим.

В благодарственото писмото гражданите споделят надеждата си, че проблемът, който датира от години, ще бъде решен след намесата на ВАП.