Беларус ще защити Русия, ако Западът я атакува. Това обяви беларуският президент Александър Лукашенко по време на интервю пред руски медии. Той обясни, че руската армия също ще се притече на помощ, ако Беларус бъде нападната.

Руските журналисти бяха повече от добронамерени спрямо диктатора и го оставяха да изпада в дълги монолози. Голяма част от разговора бе посветен на това колко неблагодарни са демонстрантите, както и общи факти от живота на Лукашенко - преди и след като застава на власт.

Единствената критика отправи журналистка на "Русия днес", която сподели, че неин колега е бил задържан в Минск и че срещу него е бил упражнен тормоз в ареста. Тя се постара да подчертае, че не вижда нищо нередно в действията на служителите на реда на самите протести, но посочи, че е проблем отношението към арестантите.

В отговор Лукашенко няколко пъти повтори, че "такива неща се случват" и че е "време да обърнем страницата". 

Журналистката остана доволна от отговора и обяви, че е "готова да стисне ръката" на президента на Беларус.

Той посочи, че Беларус е мобилизирала половината си армия, за да защити своите граници във всички посоки, с изключение на границата с Русия.

По-рано Лукашенко възложи на Министерството на отбраната да следи отблизо движението на войските на НАТО в Полша и Литва, както и да приведе войските на западната граница на страната в пълна бойна готовност, предаде ТАСС. 

Президентът на Беларус отхвърли критиките, че силите на реда са упражнили насилие върху протестиращите.

"Това им е задачата - да стабилизират обстановката, това им е задачата - да удържат страната. Нарушиха ли закона? Не", подчерта той в интервюто.

Според Лукашенко последните събития в Беларус доказали за пореден път, че Москва и Минск трябва взаимно да си помагат.

"Не забравяйте, казах, а вие тогава се засмяхте, че може би ще дойде време, когато ние с Путин ще трябва да застанем гръб до гръб и да стреляме в отговор. Тогава го приехте като шега!", сподели той.   

На 14 септември Лукашенко ще посети Русия, където ще обсъжда с Путин конфликта в Беларус, енергийни проекти и други, предаде РИА Новости.