Ще се превърне ли днешният протест, обявен като "Велико народно въстание-2", в римейк на "кървавата сряда" от 2 септември? И полицията, и антиправителствените демонстранти се подготвят за такъв сценарий. Но към момента ситуацията е спокойна. Като изключим храстите в околността и една кора с яйца по фасадата на парламента. До обяд имаше обаче и първи арестувани.

Причина за първото задържане от днес е джобно ножче. Става въпрос за момче и момиче, претърсени от полицията. Според МВР те не пожелали да оставят ножчето или да го предадат за съхранение. Арман Бабикян от Отровното трио обаче твърди друго - че са пожелали, но въпреки това са били отведени. 

За куриоз съобщиха и от Отровното трио - "Задържане в 1РУ - СДВР до 24ч.! "Тежко въоръжен" мъж заловен на протеста". А тежко въоръженият мъж, съдейки по снимките, направени от адвокатката на задържания и публикувани от триото, е носел със себе си... детски пистолети. Играчки. По-късно от МВР заявиха, че те може да бъдат напълнени с опасна запалителна течност и е било взето решение подобни предмети да се конфискуват.

Общо задържаните до 12 ч. по обяд са шестима - за сходни нарушения, сред които и липса на документи за самоличност.

Днешният четвъртък е 64-тият ден на протести с искания за оставките на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Началото бе обявено за 8 ч. традиционно в карето между Министерския съвет, президентството и новата сграда на парламента - Партийния дом. Малко преди този час започнаха да се събират демонстранти, засега без напрежение. 

Радев: Масовият протест е на всички граждани

Президентът Румен Радев излезе с призив за мирни протести.

"Призовавам всички на площада днес да не се поддават на провокации. Отговорността за предотвратяването на инциденти, за живота и здравето на протестиращите и на редовите униформени служители носи ръководството на МВР", написа той.

"Масовият протест принадлежи на всички граждани. На площадите днес не са нито контрабандистите, нито мафията, а българският народ, който е единственият суверен по силата на Конституцията и е твърдо решен да си върне държавата", напомни Радев.

И още:

"Нека всички участници в събитието – граждани, полицаи и жандармеристи – не забравят, че сме българи. Че призванието на униформените е да бдят над сигурността на гражданите. Че насилието между власт и граждани няма място в онова бъдеще, за което всички почтени хора се борим и ще постигнем.

Моралната ни победа като общество ще е в това да съхраним гражданския мир въпреки обидите, провокациите и демонстративното погазване на демократичните принципи от загубилата всякакво доверие власт.

Промяната е неизбежна. Всяко упорство на управляващите само задълбочава кризата."

Странна цветна течност

Още от 7 ч. обаче полицаи започнаха да обискират палатките в района, в т.ч. на майките от "Системата на убива". Забранени предмети в палатките не бяха открити. Намерени в храсти около района обаче бяха метална тръба, дървени пръти, камъни, ножове и прашки, а по-късно от МВР съобщиха и за бутилки със странни цветни течности, сред които и 10-литрова туба. бТВ съобщи и за и пиротехнически средства. По-късно се оказа, че в бултилките е имало боя, но и запалителни течности.

 

В 9 ч. пък започна редовното заседание на народните представители. На 2 септември депутатите бяха извеждани от парламента през бул. "Дондуков" - обезопасен със струпани там стотици полицаи и тежка техника.

Днес обаче полицейското присъствие и блокадите не са така масирани. На 2 септември от ранни зори при паркинга бяха наредени бусове на полиция и жандармерия и плътен кордон от полицаи с протектори. Няма ги камионетките на жандармерията, които миналата сряда бяха преградили жълтите павета от БНБ в посока ул. "Г. С. Раковски". На 2 септември именно барикадата, която днес я няма, беше първият обект на “атака”, на това място се случиха и първите "обгазявания". Сега са само при паркинга и пред входа на Партийния дом. 

Нещо повече - отворен за движение бе и бул. "Дондуков". Все пак около 10:20 ч. властите затвориха булеварда. 

Депутатите от БСП дадоха заявка, че днес ще са навън - в протеста. И бяха там, докато вътре парламентът събра кворум и започна да заседава. Сред протеста са Крум Зарков, Стоян Мирчев, Александър Симов, Нона Йотова. В една компания бяха забелязани и лидерът на АБВ Румен Петков, Мая Манолова ("Изправи се.БГ"), социалистът и бивш министър на МРРБ Костадин Паскалев и Емануил Йорданов - бивш МВР министър при Иван Костов.

На жълтите павета е и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който бе арестуван на 2 септември.

Босия отново в гладна стачка

Николай Колев-Босия също е сред демонстрантите. Босия отново обяви гладна стачка. Днес е четвъртият ден от нея.

Малко преди 10 ч. полетяха първите яйца към фасадата на Партийния дом.

По земята пък са разхвърляни фланелки с лика на Бойко Борисов и "Аз вярвам само на този човек". И ето за какво се използват:

Около 10:30 ч. полицията започна демонстративно предислоциране на части пред МС и предизвика гнева на демонстрантите. Малко по-късно на площада бе пренесено огромно, близо 100-метрово българско знаме, носено от Ренета Инджова и отец Дионисий. То бе поставено на земята, между протестиращите. Множеството запя химна на Републиката.

 

МВР - почти не се забелязваме

Около 10:30 ч.,на фона на спокойната на обстановка, група тежко снаряжени полицаи от специализираните сили предизвика освиркване и гняв, след като ги предислоцираха демонстративно пред МС. "Атрактивното" им изваждане автоматично премести ядрото на протеста срещу тях пред МС.

Около 11.00 ч. гигантски трикольор, дълъг около 100 м, бе пренесен и разгънат по протежението на бул. "Дондуков" пред Министерския съвет. 

Борисов, бялата страна на знамето още е от твоята страна. Да видим кой от тази власт ще посмее да стъпи на осветения български флаг, заяви Арман Бабикян, докато огромният флаг се придвижваше бавно към сградата на изпълнителната власт. 

От едната страна знамено бе носено от бившия служебен премиер Ренета Инджова и отец Дионисий. Малко по-късно то беше оставено на земята между демонстрантите, които останах от двете му страни. Хилядите на площада запяха химна на републиката. 

В 12 ч. от МВР дадоха брифинг на място, на който обявиха, че днес полицаите почти не се забелязвали. Изброиха и какви опасни предмети са били намерени - оствени в храстите "най-вероятно някакви лоши хора, които искат нещо да се случи". Началникът на Охранителна полиция на СДВР Тони Тодоров отрече полицията да спира граждани да дойдат на протест, каквито обвинения има от страна на организаторите.

Около 13 ч на площада вече бе спокойно. Депутатите бяха извозени с бучета след заседанието, приключило рано-рано заради липса на кворум.