Практически паритет между ГЕРБ (23,8%) и БСП (23,4%). Третото място е за партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (15,9%).

Това отчита последното национално представително проучване на "Тренд", осъществено между 29 август и 5 септември сред 1008 пълнолетни българи.

ДПС (10,4%) и Демократична България (9,9%) също са с изравнени позиции.

Към днешна дата пет партии са сигурни участници в следващия парламент, като формацията около Мая Манолова и Обединени патриоти запазват шансове за представителство в следващото Народно събрание, отбелязват от "Тренд". "Воля" все така е вън от парламента.

През септември 47% (46 на сто са били преди месец, т.е. от агенцията не отчитат промяна в тези нагласи) от анкетираните смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 37% са на обратното мнение.

"Националното представително проучване на "Тренд" през месец юли завърши ден преди да започнат протестите в страната. То даде отлична изходна точка, с която можехме да сравним динамиката в обществените нагласи спрямо проучването ни през август. Протестите предизвикаха спад в оценката за работата на парламента и правителството и в обществената подкрепа към основната управляваща партия, което беше един от основните изводи в анализа на предишното ни проучване, публикувано в средата на август", отбелязват от агенцията.

Сравнението между изследванията на "Тренд" през август и септември не отчитат промяна в тази тенденция, но се наблюдава известна стабилизация в динамиката на обществените нагласи. Оценката за работата на парламента и правителството отново се влошава, но този месец с 2-3%, а подкрепата за ГЕРБ се задържа на сходни нива.

Оценката за работата на президентската институция също се задържа на нива, подобни на регистрираните през август. И тук разликите са в рамките на статистическата грешка.

Подкрепата за протестите също стои непроменена (62% са "за", а 30% "против"). Остава и скептицизмът, че те ще доведат до оставка – 42% смятат, че правителството няма да се оттегли, а една трета вярват, че това ще се случи.

Блокадите на възлови кръстовища обаче се приемат по-нееднозначно. Според данните на "Тренд" 55 на сто от анкетираните отговорят, че не подкрепят тези действия. 

Има ли нужда от нова конституция

На въпрос има или няма нужда да се приема нова конституция на България, над една трета отговарят с "не знам/не мога да преценя". 29% са на мнение, че има нужда от нова конституция, а 37%, че няма.

Несъмнено най-сериозна подкрепа (83%) събира намаляването на броя на народните представители от 240 на 120. Друго предложение, което събира повече одобрение, е скъсяването на мандатите на "тримата големи" в съдебната система от 7 на 5 години, като 72% подкрепят, а 7% не подкрепят тази промяна.

Останалите инициативи остават по-чужди на респондентите. "Напълно логично е подобна сложна конституционна проблематика да поражда повече натрупвания в отговорите "не знам/не мога да преценя", коментират от агенцията.

Половината от запитаните не взимат позиция относно въвеждането на индивидуална конституционна жалба, но сред тези, които изразяват мнение, по-голямата част подкрепят (43%) и само 6% са против. Премахването на институцията на Велико народно събрание е единствената промяна, за която по-голямата част са против (32%), а я подкрепят 28% от участниците в изследването. Най-голям дял от анкетираните обаче не знаят или не могат да преценят. Близо половината (46%) не взимат отношение и към създаването на съдебен и прокурорски съвети, които да имат законодателна инициатива.