Пет сигурни партии в следващото Народно събрание и две с реални шансове да преминат бариерата. Подкрепата към ГЕРБ намалява - тя остава първа политическа сила, но с минимална преднина пред БСП. 60% от българите подкрепят протестите. 39% са скептични, че те ще доведат до оставка на правителството.

Това сочат данните от последното национално представително изследване на "Тренд", проведено сред 1001 души между 3-10 август.

"Протестите в страната от последния месец са внесли сериозна динамика в ежемесечните индикатори, които „Тренд“ следи през последните няколко години. Теренът на настоящото проучване приключи няколко дни преди Бойко Борисов да обяви своята конституционна инициатива. Дали това ще внесе промяна в обществените нагласи, ще можем да верифицираме при следващото ни проучване през септември", уточняват от агенцията.

Данните от август за електоралните нагласи показват ерозия в подкрепата към ГЕРБ (24,2% сред гласуващите). Все пак основната управляваща партия запазва първото си място, макар и с минимална преднина пред основния си опонент в лицето на БСП (22,9% сред гласуващите). Трета политическа сила би била партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ с 14,9% от гласуващите. Тази формация увеличава подкрепата си.

"Демократична България" е другият печеливш от протестите с 10,1% подкрепа сред гласуващите, като вече дели четвъртото място с ДПС (9,8% сред гласуващите). Евентуалната нова формация на Мая Манолова (4,4% сред гласуващите) и "Обединени патриоти" (ВМРО и НФСБ) (4,1 % сред гласуващите) изглеждат с реални шансове за представителство в следващото Народно събрание.

Засилващото се политическо напрежение и антиправителствените настроения се виждат и в оценките за институциите. Данните показват спад в положителните оценки за работата както на парламента, така и на правителството.

23% от анкетираните заявяват подкрепа към кабинета, като симпатизантите на ГЕРБ не са разколебани в положителната си оценка. Отрицателните оценки за работата на правителството вече достигат 66 на сто, т.е. две трети от анкетираните смятат, че то не се справя. 

Положителните оценки за работата на президента също падат, но минимално - от 49 на сто на 47 на сто.

През август 46% от всички запитани смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 37% са на обратното мнение. Тенденцията спрямо миналия месец рязко се е променила. Тогава 53 на сто бяха против предсрочен вот, а "за" бяха 29 на сто.

60% от българите застават зад протестите, като 34% напълно ги подкрепят, а 26% по-скоро. 31% са тези, които не ги одобряват. Електоратът на ГЕРБ почти единодушно изразява неподкрепа към протестите, а огледално изглеждат симпатизантите на БСП, „Има такъв народ“ и "Демократична България".

По-голямата част (39%) от интервюираните обаче остават скептични, че те ще доведат до оставка на правителството.

Изследването на агенция "Тренд" е проведено сред 1010 пълнолетни българи по метода "лице в лице" в периода 3-10 август и е по поръчка на "24 часа". Размерът на статистическата грешка е +/- 3,1%.