Софийският градски съд днес окончателно постанови 500 лв. гаранция за последния задържан след сблъсъците с полицията на 2 септември - Александър Иванов. Той беше с мярка "задържане под стража" от първата инстанция - Софийския районен съд.

Така практически нито един от обявените първоначално от прокуратурата 10 души, стигнали до съда, не остава в предварителния арест. Иначе първо прокуратурата съобщи за 22 обвинени след т. нар. кървава сряда.

Съвсем в началото държавното обвинение искаше на цели 7 от тях най-тежката мярка - постоянен арест.

След втората инстанция - която е и окончателна - нещата изглеждат така:

Най-леката мярка "подписка" за Йордан Тумбарков, който бе с парична гаранция 500 лв. от СРС.

Освободени без никаква мярка са Марио Николов, Кристиан Ангелов, Димитър Тодоров (също задържан по-рано от СРС), Мартин Аксентиев, Никола Владимиров, Любомир Аксентиев.

Мярка "подписка" съдът наложи и на Евгений Иванов, който беше с парична гаранция 600 лв. от СРС.

Последният от посочените първоначално от органите на досъдебното производство - Димитър Стоянов няма мярка, а е получил директно глоба, която в момента обжалва. Решението още не е произнесено.

Всъщност днес CГC гледаше само жaлби нa пpoтecтиpaщи - любoпитнoтo e, чe нямaшe нитo eдин пpoтecт oт пpoĸypaтypaтa, отбелязва "Де факто". Haби ce нa oчи и дpyг cтpaнeн фaĸт – пo paзличнитe дeлa eдин и cъщи пoлицaй Шoĸoлapoв e cвидeтeлcтвaл ĸaĸ пo eднo и cъщo вpeмe бил видял ceдeм дyши нa paзлични yлици дa бeзчинcтвaт. CГC тoтaлнo oтxвъpли нeгoвитe пoĸaзaния ĸaтo нeдocтoвepни.

Това бе потвърдено и в прессъобщение на съда:

"В определението си по делото въззивният състав на СГС се мотивира с това, че липсва обосновано предположение за извършено престъпление, тъй като показанията на единствения свидетел-очевидец, който е и служител на МВР, не могат да се приемат за достоверни. Причината за това е, че полицаят е дал показания и по друго дело, разглеждано днес от съда, които изключват възможността му да наблюдава действията на посочената група лица. Освен това по делото няма и данни обвиняемите да са изследвани дали са пипали пиротехнически средства. По делото не са представени и видеозаписи, както и не са посочени пострадали лица."

Във фейсбук протестиращите разпространяват и списък на адвокати, които са готови да защитават про боно пострадали от сблъсъците с полицията.