Навални е отровен с новичок от ново поколение, който е по-смъртоносен.

Това пише „Ди Цайт“ в последния си брой, позовавайки се на института по фармакология и токсилогия към Бундесвера.

Изводът им е направен на базата на анализите на веществото, което е открито по тялото на Навални. Остатъци от отровата е имало по дланите му и по бутилка с вода, от която е отпил. Вариантът на новичок, използван в атентата срещу него, е непознат за света, категорични са те.

Навални е оцелял само поради редица случайни обстоятелства. От една страна това е бързата реакция на пилотите, които приземяват самолета в Омск. От друга и действията на лекарите в местната болница, които веднага са му били атропин, въпреки че публично отричаха да имат съмнения за отрова при Навални. Но обстойният преглед на дисидента е доказал, че лекарите в Омск са взели светкавични мерки точно срещу широк спектър от отрови.

Новият вариант новичок действа по-бавно от познатите досега, казват още специалистите. Германците подозират, че отровата е сипана в чая на Навални от някой от агентите на ФСБ, които следят постоянно Навални. Или е капната в чая му, или чашата е била намазана с нея, смятат те. Целта им е бил той да умре на борда на самолета.

Германските експерти са сигурни, че такава операция може да бъде извършена само от тайните служби. Дори самият факт, че става дума за непознат вид новичок говори, че отравянето на дисидента не е работа на случайни врагове. За създаване на отровата е необходима специална лаборатория, която обикновени престъпници няма как да оборудват.

Немското разузнаване не вярва и чужди тайни служби да са замесени в случая особено на руска територия срещу човек, който е следен 24 часа в денонощието от ФСБ.

Междувременно Навални дойде в съзнание и полицията в Берлин увеличи многократно охраната му поради опасения, че може да последват нови атентати. Навални си спомня всичко около пътуването си.