ГЕРБ и правителството са легитимната власт, а "Отровното трио" и част от протестите се финансират от мафията, от олигарси зад граница. 

Това е убеждението на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, стана ясно от думите й в предаването "Лице в лице" на бТВ. Демокрацията била това - да се мине през избори, каквито ГЕРБ печели през 2017 г. На въпрос дали демокрацията все пак не е дала и предсрочните избори, Караянчева все пак каза "разбира се", но сега управляващите трябвало да "продължат да работят за хората". Мотивът - икономическата криза заради коронавируса и това, че дори да има нови избори - пак ГЕРБ щяла да ги спечели - защото е "най-структурираната партия". 

По думите й "всеки има право да протестира", но властта се вслушвала в исканията на хората и доказателство било внасянето на нова конституция и искане за свикване на Велико народно събрание. Въпросната внесена конституция обаче била "само начало на разговор" и не е конституцията, която ще се разглежда от Велико народно събрание, ако се стигне до такова.

Припомняне, че след като проектът за нов основен закон беше представен, но получи критики отвсякъде и дори от вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева под формата на признания, премиерът Бойко Борисов нарече този официален документ "чернова". Караянчева прогнозира, че ако се свика ВНС, в него ще има "подбрани хора", юристи, експерти.

"Има двама олигарси извън България, които заявяват участие и дирижиране на протеста. Има хора, които излизат на улицата по убеждения. Но има и хора, които правят провокации. Тези олигарси, които финансират онази част от протеста като "Отровното трио" и всичко останало, тази легитимация, която и Васил Божков прави по „Фейсбук“, това е мафията, която на практика финансира протестите", твърди Караянчева по адрес на продължаващите вече 65 дни протести с искане на оставките на Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Изказването й е в духа на думите на премиера, който преди дни заяви, че "контрабандата, хазарта е на улиците". Оттогава сред демонстрантите има хора с табелки "мафиот", "контрабандист" - точно както когато Борисов нарече критиците си "тулупи", се появиха табелки "тулуп" с нужната доза ирония. 

 
Караянчева не пропусна да нападне и президента Румен Радев, който искал "метежи", дори даде пример как на 2 септември държавният глава мина през хората, за да влезе в парламента за обръщение към Народното събрание, а хора с "неговия лозунг "Мутри, вън" пуснали словото му от колони на площада.
 
В този ден всъщност от колоните под прозорците на властта течеше цялото заседание на парламента - първо за новия политически сезон. Речта на председателката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова също звучеше, досущ като обръщението на държавния глава. Не се чу изложението на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, например, който поиска тогава оставките и на Борисов, и на Радев - неговите думи бяха преразказани от микрофон пред протеста. 

"Не". Журналистите няма да получат пак пряк достъп до депутатите

Не - защото така било и по света. Това бе отговорът на Караянчева на въпроса защо журналистите са с ограничен достъп до народните представители и изолирани от тях в новата сграда на Народното събрание, която е всъщност бившия Партиен дом на ЦК на БКП. Председателката на институцията обяви, че медиите имат достъп до депутатите чрез пиарите на партиите, а колегите били "отзивчиви", когато става въпрос са общуване с журналисти. 

Караянчева обаче се оправда, че изолирането на медиите не било по нейна идея - проектирането на новата заседателна зала и ремонта на Партийния дом било от времето на Георги Пирински като председател на парламента (тоест сега се е осъществил неговият проект, който очевидно ГЕРБ харесва - б.р.), самият проект бил изложен публично. Но никой не възразил тогава - през 2007 г. Сега крайното решение депутатите да се преместят било взето от Председателския съвет в парламента (това е орган, в който участват ръководството на Народното събрание и водачите на парламентарните групи - б.р.)

Вече е подготвена петиция от името на парламентарните журналисти заради това, че са възпрепятствани да вършат работата си и да информират обществото.