България предложи на Гърция да приеме 20 деца от изгорелия мигрантски лагер "Мория" на остров Лесбос, които се намират там без родителите си. Това съобщи премиерът Бойко Борисов тази вечер във фейсбук.

"Разпоредих на вицепремиера Екатерина Захариева и на министър Христо Терзийски да предприемат необходимите постъпки пред гръцката страна", каза Борисов.

Страната ни ще подпомогне Гърция и с предмети от първа необходимост с оглед задоволяване нуждите на останалите без подслон обитатели на лагера, съобщи още българският премиер.

Пожарът в лагера пламна преди дни. Оценките са, че това поставя не само Гърция, а и Европа пред справяне с хуманитарна криза. Над 12 000 мигранти се наложи да напуснат "Мория" и останаха без храна и без подслон. Около 400 са децата без придружител. Гърция призова Европа за помощ, "по-голяма от солидарност на думи". Подкрепа премиерът Кириакос Мицотакис получи от германския канцлер Ангела Меркел. Тя вече заяви, че непридружените непълнолетни мигранти ще бъдат приети от Германия, Франция и евентуално още няколко страни по искане на Мицотакис. Нидерландия се присъедини към инициативата, а по-късно германският вътрешен министър Хорст Зеехофер потвърди, че до 150 непълнолетни ще отидат в Германия.

Неясна остава съдбата на останалите хора. Част от тях се издирват, сред които има такива с положителни проби за коронавирус. 

Междувременно заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви, че е "непонятно" как ЕС все още няма единна миграционна политика. Той каза, че предложенията на Брюксел за нов миграционен пакт, които ще бъдат представени по-късно този месец, ще "сложат край на тази неприемлива ситуация".