Българският премиер Борисов и бившият главен покурор Сотир Цацаров са заговорничили с турското разузнаване за предаването на турски граждани на Анкара след опита за преврат там през юли 2016 година. Това пише днес германското списание „Шпигел“, позовавайки се на депеши на турското посолство в София, до които журналистите са имали достъп.

След опита за пуч европейските съдилища отказваха да предават на турските власти търсени от тях турски граждани, тъй като заповедите за задържане бяха политически мотивирани. Това не важи за една членка на ЕС – България, пише списанието. Непосредствено след опита за преврат Борисов и шефът на тайните служби в България са се срещнали с турския посланик в София. Тема на разговора е бил турският бизнесмен Абдула Бююк, който бяга от Турция в България.

"Господин Борисов разбира колко е сложна ситуацията. Най-правилното сега е да се организира директна среща на най-високо ниво между съдебните органи на двете страни", пише в една от грамите на посланика, които той изпраща до външното министерство в Истанбул.

Борисов е уверил посланика, че ще има бързо решение на случая и е обещал, че лично Цацаров ще се погрижи.

"Главният прокурор излиза в отпуск през лятото, но ще се погрижи за случая лично преди това", пише в друга грама на посолството.

Бююк е буквално отвлечен в "Младост" в София от официалните органи на МВР и предаден на ГКПП-Капитан Андреево, като снимки от събитието се появяват първо в турските медии.

Това става малко след тези разговори и дисидентът впоследствие прекарва в турски затвор повече от три години.

Клуб Z напомня, че това действие на властите става в пълен противовес на решението на българския съд, който на 2 инстанции отказва екстрадиция. СГС и САС постановяват именно, че Бююк е  е преследван по политически причини и така не изпълнява чл. 7, т. 4 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА).

А ето какво съобщават тогава и от самата прокуратура:

„... След опита за преврат Република Турция е поискала от Прокуратурата на Република България и Министерство на правосъдието преразглеждане на случая. Позицията на ПРБ е, че това искане е процесуално недопустимо, тъй като има влязъл в сила съдебен акт – за тази позиция на ПРБ турската държава е уведомена..."

След Бююк България предава на турските власти още седем турски граждани.

Борисов и Цацаров отказали коментар пред списанието. 

Още през юли проблемите, за които пише "Шпигел" бяха оповестени в двете части на поредицата на Димитър Ганев "България и ловът на гюленистите", която Клуб Z публикува.