Два съдебни състава - на Софийския градски и на апелативния съд (СГС и САС), са били единодушни, че заловеният у нас беглец от Турция Абдуллах Бююк е преследван по политически причини и така не изпълнява чл. 7, т. 4 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА).

ЕТО ГО БЕГЛЕЦА ОТ ЕРДОГАН

Това става ясно от мотивите на втората инстанция, публикувани днес, след като Бююк отново влезе в центъра на общественото внимание заради изказване на външния министър на съседната държава Чавушоглу, че "в България има един предател, избягал там преди това".

Каква е фактологията

Анадолската главна републиканска прокуратура издирва отявления последовател на Фетхуллах Гюлен - Бююк, за три престъпления: създаване и управляване на терористична организация, пропаганда на терористична организация и изпиране на приходи, придобити от престъпления

От изпратените у нас преведени документи става ясно, че на 5 септември 2015 г. Четвърти второинстанционен анадолски наказателен съд отхвърля искането на Главната републиканска прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Бююк и му налага само забрана за напускане на страната.

Четири дни по-късно - на 9 септември, Пети второинстанционен анадолски наказателен съд отменя решението и постановява „задържане под стража“. Въз основа на новото решение е издадена и заповед за задържане на исканото лице.

Бююк даде интервю у нас, че е жертва на политическа репресия.

Бююк изчезва от страната си.

Молбата за екстрадиция на Анадолската главна републиканска прокуратура до нашите власти е от 15 февруари 2016 г., а два дни по-късно - на 17-и, турският гражданин е установен на територията на България и заловен. Той иска временна закрила и предоставяне на убежище от българските власти по реда на Закона за убежището и бежанците.

 

Мотивите

 

От мотивите, припомнени днес, става ясно, че Софийският апелативен съд не намира за притеснително това, че Бююк се представя с второ име (един от аргументите на прокуратурата, че е терорист), както и не приема обвинението му в пране на пари.

Сочената в молбата за екстрадиция като терористична организация, в съпричастие към чиято дейност е обвинено исканото лице (именно движението  "Хизмет" на духовния лидер Фетхуллах Гюлен, б.р.), не фигурира в списъка на лицата, групите и образуванията, по отношение на които се прилагат членове... за прилагане на специални мерки за борба с тероризма, пишат апелативните магистрати.

Те заключават следното:

Изложената фактология, изведена от данни, съдържащи се в документите, приложени към молбата за екстрадиция, преценени във връзка с твърденията на молещата държава, че Бююк споделя възгледите на Фетхуллах Гюлен и с публичноизвестния факт, че Фетхуллах Гюлен е отявлен критик на управляващата партия в Република Турция, обосновават сериозни основания да се счете, че молбата за екстрадиция за престъпления от общ характер има за цел преследване на исканото лице на основание политическите му убеждения...

Констатираното основание по чл. 7, т. 4 ЗЕЕЗА е безусловно, абсолютно основание да се откаже екстрадицията, което прави безпредметно обсъждането на останалите доводи на страните, казва 3-членният състав на САС.

"Тъй като крайният извод на въззивната инстанция съвпада с този на първоинстанционния съд, постановеното от него решение, с което е отказана екстрадицията на исканото лице в Република Турция, следва да бъде потвърдено изцяло.", гласи окончателното им решение.

Днес от прокуротурата също се включиха в случа, като обясняват, че:

„... След опита за преврат Република Турция е поискала от Прокуратурата на Република България и Министерство на правосъдието преразглеждане на случая. Позицията на ПРБ е, че това искане е процесуално недопустимо, тъй като има влязъл в сила съдебен акт – за тази позиция на ПРБ турската държава е уведомена...

... До момента не е постъпвала нова молба за екстрадиция на Абдулах Бююк. Ако такава постъпи и съдържа различни факти и основания от тези, по които се е произнесъл българският съд, ПРБ ще изпълни задълженията си по ЗЕЕЗА“, заявяват от прокуратурата в отговор на въпрос на БГНЕС.